Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Paracheirodon innesi
 
Nederlandse naam
Neon Tetra
Geen afbeelding gevonden Neon Tetra - Paracheirodon innesi
 
In het wild:
Familie
Lengte
4 cm
Herkomst
Venezuela, Colombia, Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
2 - 6 °dH
Zuurtegraad
6 - 7 pH
Plaats
overal
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
vrijlegger

Neon Tetra - Paracheirodon innesi

De Neon Tetra is een populaire aquariumvis vanwege zijn opvallende kleurstelling. Het lichaam van de vis is langwerpig en slank, met een afgeronde buik en een kleine kop. De heldere rode en blauwe strepen op het lichaam maken deze vis gemakkelijk te herkennen. De rode streep loopt vanaf de neus tot aan de basis van de staartvin, terwijl de blauwe streep zich onder de rode streep bevindt en zich uitstrekt vanaf de neus tot aan de basis van de rugvin. De vinnen van de vis zijn transparant en hebben een rode kleur aan de randen. De Neon Tetra is kleiner dan de Kardinaal Tetra en kan maximaal 4 cm lang worden. De Neon Tetra is afkomstig uit Zuid-Amerika en is een populaire aquariumvis vanwege zijn opvallende kleuren en vreedzame aard. Deze vis is relatief eenvoudig te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium met voldoende beplanting en schuilplaatsen. Reguliere waterverversingen zijn nodig om de waterkwaliteit te behouden. De Neon Tetra kan goed gedijen in zacht en zuur water met een temperatuur tussen de 22 en 28 graden Celsius.

Algemeen gedrag

De Neon Tetra is een scholenvis en voelt zich het meest op zijn gemak in een groep. Het is een snelle zwemmer en kan goed springen, dus zorg voor een goed afgesloten aquarium om te voorkomen dat de vis ontsnapt. Deze vis is over het algemeen vreedzaam en kan goed gedijen in een aquarium met andere vreedzame vissen.

Kenmerken

De Neon Tetra is een vreedzame vis die goed gedijt in een aquarium met andere vreedzame vissen. Het is een scholenvis die zich het meest op zijn gemak voelt in een groep van minimaal 6 exemplaren. Deze vis is een snelle zwemmer en kan goed springen. Houd er rekening mee dat de Neon Tetra behoorlijk gevoelig is voor stress en daarom moet worden gehouden in een rustige en stabiele omgeving.

Kweken

De Neon Tetra is een eierleggende vis en kan worden gekweekt in een apart kweekaquarium. Zorg voor een goed ingericht kweekaquarium met fijnbladige planten waar de eitjes aan kunnen worden gehecht. De vrouwtjes leggen hun eieren in kleine groepen op de planten en de mannetjes bevruchten de eitjes. De ouders moeten na het leggen van de eieren uit het aquarium worden verwijderd om te voorkomen dat ze de eitjes opeten. De eitjes komen na ongeveer 24-36 uur uit en de jonge visjes kunnen worden gevoed met infusoriën en later met Artemia-naupliën en fijn gemalen vlokkenvoer.

Voedsel

De Neon Tetra is een omnivoor en kan worden gevoed met commercieel bereid visvoer. Zorg ervoor dat de vis meerdere keren per dag kleine porties voedsel krijgt om te voorkomen dat er te veel voedsel in het aquarium terechtkomt en de waterkwaliteit beinvloed.

Huisvesting

De Neon Tetra heeft een aquarium van minimaal 60 liter nodig. Het aquarium moet worden ingericht met veel beplanting, drijfplanten en schuilplaatsen. Zorg voor een goed afgesloten aquarium, aangezien deze vis goed kan springen. Gefilterd en regelmatig ververst water is essentieel voor het welzijn van deze vis. Een gelijkmatige waterstroom wordt aanbevolen.