Roodkopzalm - Hemigrammus bleheri

De naam kan niet veel duidelijker zijn. De Roodkopzalm dankt zijn naam aan zijn overduidelijke neus. Daarnaast is zijn zwart-wit gestreepte staart een duidelijk kenmerk. Het is een vredelievende vis, welke je kunt houden in aquariums vanaf ongeveer 100 cm. De roodkop zalm heeft nog twee soortgenoten, de Hemigrammus rhodostomus (Roodneuszalm) & de Petitella georgia. Deze lijkt het meeste op zijn soortgenoot. De Roodkopzalm heeft echt een hele rode kop, tot net achter zijn kieuwen en is met 5-6 cm goed te houden in bakken vanaf 1 meter.

Gedrag van Roodkopzalm

Vaak word er gesproken over scholen vissen, deze houd je dan met een stuk of 5/6 bij elkaar en heb je een schooltje. Echter, de meeste vissen scholen niet "echt" samen. De Roodkopzalm juist wel. Deze vis zal zich samen met andere soort genoten echt op houden in je aquarium, bewegen als een vis en is dus een echte school.

Kweken met Roodkopzalm

Kweken met de Roodkopzalm is lastig. De meeste exemplaren zijn dus nog steeds wildvang exemplaren. Het is mogelijk om met een schooltje Roodkopzalmpjes te kweken. Echter moet je hiervoor een speciaal aquarium inrichten, met veel beplanting. Het water van het aquarium moet zuiver/schoon, zuur en zacht water. De bak mag niet in het zonlicht staan, waar een keer per dag zonlicht in mag vallen. De temperatuur van je aquarium moet gedurende dag, in het zonlicht, een klein beetje stijgen. Maximaal 2 graden. Als er eitjes afgezet zijn moeten de Hemigrammus Bleheri meteen weer uit het aquarium verwijderd worden. Ze zullen de eitjes opeten. De jongen kun je voeren met fijn stofvoer of erg klein levend voer.

Voedsel voor Roodkopzalm

De Roodkopzalm kun je alles voeren, droog vlokvoer of diepvries- en levend voer. Er is ook een kans dat het kleine aquariumvisjes, zoals de jongen van een gup of garnaaltjes op eet. Voer een gevarieerd voer.

Huisvesting van Roodkopzalm

De Roodkopzalm houdt van zwemmen en veel planten. Het aquarium moet een donker aquarium zijn met drijfplanten en het liefste met een donkere bodem. De vis houdt van schuilen, maar er moet meer dan voldoende zwemruimte zijn.

Aquariumdatabse: Hemigrammus bleheri Roodkopzalm

Aquariumdatabse: Hemigrammus bleheri Roodkopzalm

Aquariumdatabse: Hemigrammus bleheri Roodkopzalm

Aquariumdatabse: Hemigrammus bleheri Roodkopzalm
Paspoort:
Familie
Lengte
5-6 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Hemigrammus bleheri
Nederlandse
Roodkopzalm
 
In het wild:
Herkomst
Brazilië, colombia
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
23 -27°c
Lengte aquarium
100 cm
Hardheid
0-4 °dH
Zuurtegraad
6,0-7,0 pH
Plaats
midden
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Meer afbeeldingen: Roodkopzalm
Aquariumdatabse: Hemigrammus bleheri Roodkopzalm
Aquariumdatabse: Hemigrammus bleheri Roodkopzalm