Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Hemigrammus bleheri
 
Nederlandse naam
Roodkopzalm
Geen afbeelding gevonden Roodkopzalm - Hemigrammus bleheri
 
In het wild:
Familie
Lengte
5-6 cm
Herkomst
Amazone rivier
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
4 - 12 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
eierleggend, gebruik van kweekbakje aanbevolen

Roodkopzalm - Hemigrammus bleheri

De Roodkopzalm heeft een slank lichaam dat iets zijdelings is samengedrukt. De vis is te herkennen aan de felrode kleur op zijn kop en een zilverkleurige onderkant. Daarnaast heeft de vis een zwarte band die over zijn lichaam loopt. De mannetjes zijn over het algemeen iets kleiner en slanker dan de vrouwtjes. De Roodkopzalm is een populaire aquariumvis vanwege zijn mooie kleuren en levendige gedrag. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en doen het goed in een aquarium van minimaal 60 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterkwaliteit, waarbij de temperatuur van het water tussen de 22 en 28 graden Celsius ligt en de pH-waarde tussen de 6 en 7,5.

Algemeen gedrag

De Roodkopzalm is een actieve en levendige vis die goed samen kan leven met andere vreedzame vissoorten. Het is een scholenvis die zich het beste voelt in groepen van minimaal 6 exemplaren. De vis kan soms schrikachtig zijn en heeft daarom behoefte aan voldoende schuilplaatsen en beplanting in het aquarium.

Kenmerken

De Roodkopzalm kan ongeveer 5 cm lang worden en heeft een levensduur van ongeveer 4 tot 5 jaar. Het is een vreedzame vis die goed past in een gezelschapsaquarium. Omdat het een scholenvis is, is het belangrijk om de Roodkopzalm in groepen van minimaal 6 exemplaren te houden.

Kweken

De Roodkopzalm is een eierleggende vis die zich relatief gemakkelijk kan voortplanten in het aquarium. Om de vis te laten kweken, moet je zorgen voor een goede waterkwaliteit en voldoende schuilplaatsen en beplanting in het aquarium. Het is aan te raden om de ouders na het afzetten van de eitjes uit het aquarium te halen om te voorkomen dat de eitjes worden opgegeten.

Voedsel

De Roodkopzalm is een omnivoor en eet zowel levend als droogvoer. Het is aan te raden om de vis een gevarieerd dieet te geven, waarbij je kunt denken aan voedsel zoals vlokkenvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals Artemia en Daphnia.

Huisvesting

De Roodkopzalm heeft een aquarium nodig van minimaal 60 liter en moet worden gehouden in groepen van minimaal 6 exemplaren. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. Daarnaast heeft de Roodkopzalm behoefte aan een regelmatige waterverversing en een goede filtratie.