Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Aphyocharax anisitsi
 
Nederlandse naam
Roodvinzalm
Geen afbeelding gevonden Roodvinzalm - Aphyocharax anisitsi
 
In het wild:
Familie
Lengte
6 cm
Herkomst
Argentinië, Brazilië en Paraguay
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
5 - 12 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eierleggend

Roodvinzalm - Aphyocharax anisitsi

De Roodvinzalm, ook wel Anisitsi-tetra genoemd, is een kleine, slanke vis met een gestroomlijnd lichaam. De vis kan tot 6 centimeter lang worden en heeft een zilveren kleur met een opvallende rode vlek op de bovenste helft van zijn staartvin. De vinnen van de Roodvinzalm zijn rood, wat bijdraagt aan zijn aantrekkelijke uiterlijk. De ogen van de Roodvinzalm zijn donker. De Roodvinzalm behoort tot de familie Characidae en is afkomstig uit Zuid-Amerika, met name Argentinië, Brazilië en Paraguay. Deze vis is populair vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en gemakkelijke verzorging. De Roodvinzalm is een vreedzame vis die goed gedijt in een gezelschapsaquarium met andere kleine vissoorten.

Algemeen gedrag

De Roodvinzalm is een actieve vis die van nature in groepen leeft. Het is daarom belangrijk om deze vis in groepen van minimaal 6 exemplaren te houden om stress te voorkomen. Deze vis is sociaal en vredelievend en kan goed overweg met andere kleine vissoorten in een gezelschapsaquarium. De Roodvinzalm is snel en wendbaar en zwemt graag in open water.

Kenmerken

De Roodvinzalm heeft een kleine mond en een kleine vin aan de bovenkant van zijn lichaam, net achter de kop. Het lichaam van de vis is lang en slank, waardoor hij snel en wendbaar is in het water. Deze vis heeft kleine schubben en een gladde, glanzende huid. De rode vinnen en rode staartvin maken de Roodvinzalm tot een aantrekkelijke toevoeging aan elk aquarium.

Kweken

De Roodvinzalm is een eierleggende vis en kan relatief gemakkelijk worden gekweekt. Zorg voor een apart kweekaquarium met fijnbladerige planten waar de Roodvinzalm zijn eitjes kan afzetten. Na het afzetten van de eitjes kun je de ouders weer terugplaatsen in het gewone aquarium. Na 24 tot 36 uur komen de eitjes uit en na nog eens 2 entot 3 dagen zijn de jonge vissen vrijzwemmend. Zorg voor klein levend voer voor de jonge Roodvinzalmpjes, zoals infusoriën en artemia-naupliën.

Voedsel

De Roodvinzalm is een alleseter en eet zowel droogvoer als levend voer zoals muggenlarven en watervlooien. Het is belangrijk om de vis regelmatig kleine porties voer te geven om overvoeding te voorkomen.

Huisvesting

De Roodvinzalm stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit en kan worden gehouden in een aquarium van minimaal 60 liter. Zorg voor voldoende beplanting en schuilplaatsen in het aquarium om de Roodvinzalm een gevoel van veiligheid te geven. Het is belangrijk om het aquarium goed te filteren en regelmatig water te verversen om de waterkwaliteit op peil te houden.