Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Sarcocheilichthys sinensis
 
Nederlandse naam
Sarcocheilichthys sinensis
Geen afbeelding gevonden Sarcocheilichthys sinensis - Sarcocheilichthys sinensis
 
In het wild:
Familie
Lengte
15 cm
Herkomst
China
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
20 - 25 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
2 - 10 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eierleggend

Sarcocheilichthys sinensis

De Sarcocheilichthys sinensis, beter bekend als de Chinese meergrondel, is een zoetwatervis die oorspronkelijk afkomstig is uit China. Deze vis behoort tot de familie Cobitidae en staat bekend om zijn unieke kenmerken en gedrag. Voor het houden van de Chinese meergrondel in een aquarium is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte leefomgeving. Een aquarium met een zanderige bodem en voldoende schuilplaatsen, zoals planten, rotsen en stukken hout, is ideaal voor deze vis.

Algemeen gedrag

Wat betreft gedrag is de Chinese meergrondel voornamelijk een bodembewoner. Hij bewoont modderige wateren, rivieren en kanalen waar hij graag graaft en foerageert op kleine ongewervelde dieren en algen. Deze vis is actief tijdens de schemering en de nacht, en brengt overdag de meeste tijd door in schuilplaatsen zoals rotsen, holen of planten.

Kenmerken

De Chinese meergrondel heeft een slank en langwerpig lichaam, bedekt met kleine schubben. Hij kan een maximale lengte bereiken van ongeveer 15 centimeter. Deze vis heeft een bruine kleur met donkere vlekken en strepen, waardoor hij goed gecamoufleerd is in zijn natuurlijke omgeving.

Kweken

De kweek van de Chinese meergrondel in gevangenschap is uitdagend. Het is een eierleggende vis en het kweekproces vereist specifieke omstandigheden. Het vrouwtje legt haar eieren op een substraat, zoals planten of stenen, en het mannetje bevrucht deze. Na het afzetten bewaakt het mannetje de eieren tot ze uitkomen. Het is belangrijk om te zorgen voor optimale waterparameters en voldoende schuilplaatsen voor de jonge visjes.

Voedsel

Qua voeding is de Chinese meergrondel een omnivoor. Hij eet zowel dierlijk voedsel, zoals insectenlarven en wormen, als plantaardig materiaal, zoals algen. Een gevarieerd dieet met zowel levend, diepvries- als droogvoer zorgt voor een goede voeding.

Huisvesting

Zorg ervoor dat het aquarium goed is afgesloten, aangezien de Chinese meergrondel de neiging heeft om te springen.