Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Paracheirodon axelrodi
 
Nederlandse naam
Kardinaal Tetra
Geen afbeelding gevonden Kardinaal Tetra - Paracheirodon axelrodi
 
In het wild:
Familie
Lengte
3 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
23 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
1 - 10 °dH
Zuurtegraad
4 - 7 pH
Plaats
midden
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
vrijlegger

Kardinaal Tetra - Paracheirodon axelrodi

De Kardinaal Tetra heeft een opvallende kleurstelling, met heldere rode en blauwe kleuren op het lichaam. Het lichaam van de vis is langwerpig en slank, met een afgeronde buik en een kleine kop. De vinnen zijn transparant en hebben een blauwe kleur aan de randen. De Kardinaal Tetra is een kleine vis en kan maximaal 3 cm lang worden. Het uiterlijk van de Kardinaal Tetra is vergelijkbaar met dat van de Neon Tetra, maar de Kardinaal Tetra is groter en heeft een meer intensieve rode kleur op zijn lichaam. De Kardinaal Tetra komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika en is een populaire aquariumvis vanwege zijn opvallende kleuren en vriendelijke karakter. Deze vis is relatief eenvoudig te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium met voldoende beplanting en schuilplaatsen. Het is belangrijk om regelmatig waterverversingen uit te voeren om de waterkwaliteit te behouden, aangezien deze vis gevoelig kan zijn voor slechte waterkwaliteit. De Kardinaal Tetra kan goed gedijen in zacht en zuur water, maar het is belangrijk om de waterparameters regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig.

Algemeen gedrag

De Kardinaal Tetra is een vreedzame vis die goed gedijt in een aquarium met andere vreedzame vissen. Het is een scholenvis en voelt zich het meest op zijn gemak in een groep van minimaal 6 exemplaren. De Kardinaal Tetra is een snelle zwemmer en kan goed springen, dus het is belangrijk om een ​​goed afgesloten aquarium te hebben. Deze vis is behoorlijk gevoelig voor stress, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van deze vis en om een ​​rustige en ontspannen omgeving te creëren in het aquarium.

Kenmerken

De Kardinaal Tetra heeft een opvallende kleurstelling met heldere rode en blauwe kleuren op het lichaam. De vis heeft een langwerpig en slank lichaam, met een afgeronde buik en een kleine kop. De vinnen zijn transparant en hebben een blauwe kleur aan de randen. De Kardinaal Tetra is een scholenvis en gedijt het beste in groepen van minimaal 6 exemplaren. De Kardinaal Tetra is over het algemeen vrij gemakkelijk te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium.

Kweken

Het kweken van Kardinaal Tetra's kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk om deze vis te kweken in gevangenschap. Het is belangrijk om een ​​apart aquarium te gebruiken voor het kweken van Kardinaal Tetra's, omdat deze vis territoriaal kan zijn en agressief kan worden tegen andere vissen tijdens het kweekproces. Het koppel moet worden gevoerd met levend voer en de watertemperatuur moet geleidelijk worden verhoogd tot ongeveer 26 graden Celsius om het kweekproces te stimuleren. Het vrouwtje kan tot 100 eieren per keer leggen, die na ongeveer 24 uur uitkomen. De jonge visjes moeten worden gevoed met fijngehakt voer en kunnen na ongeveer een week beginnen met het eten van Artemia-naupliën. Het is belangrijk om de waterkwaliteit en temperatuur zorgvuldig te controleren tijdens het kweekproces om ervoor te zorgen dat de jonge visjes gezond blijven en goed groeien.

Voedsel

De Kardinaal Tetra is een omnivoor en kan worden gevoed met een gevarieerd dieet dat commercieel bereid visvoer, levend en bevroren voer en plantaardig voedsel omvat. Het is belangrijk om de Kardinaal Tetra meerdere keren per dag kleine porties voedsel te geven, omdat deze vis klein is en een snelle spijsvertering heeft. Commercieel bereid visvoer dat speciaal is ontworpen voor tropische vissen kan een goede basis vormen voor het dieet van de Kardinaal Tetra. Daarnaast kan deze vis ook worden gevoed met levend en bevroren voer zoals Artemia, Daphnia en muggenlarven. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een kleine hoeveelheid plantaardig voedsel in het dieet van de Kardinaal Tetra, zoals spirulina of bladgroenten.

Huisvesting

De Kardinaal Tetra heeft een aquarium nodig van minimaal 60 liter. Het aquarium moet worden ingericht met veel beplanting, drijfplanten en schuilplaatsen om de vissen een gevoel van veiligheid en comfort te geven. Het is belangrijk om een ​​goed afgesloten aquarium te hebben, aangezien deze vis goed kan springen. Het water moet worden gefilterd en regelmatig worden ververst om de waterkwaliteit te behouden. De Kardinaal Tetra kan goed gedijen in zacht en zuur water, dus het is belangrijk om de waterparameters regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig. De temperatuur van het water moet tussen de 23 en 28 graden Celsius liggen, en de pH-waarde moet tussen de 4,0 en 7,0 zijn. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een gelijkmatige waterstroom in het aquarium, aangezien deze vis in het wild leeft in langzaam stromende rivieren en beken.