Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Rasbora heteromorpha
 
Nederlandse naam
Kegelvlekbarbeel
Geen afbeelding gevonden Kegelvlekbarbeel - Rasbora heteromorpha
 
In het wild:
Familie
Lengte
6 cm
Herkomst
China - taiwan
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 8 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Beplanting

Kegelvlekbarbeel - Rasbora heteromorpha

De Kegelvlekbarbeel heeft een zilverachtige lichaamskleur met zwarte strepen en vlekken. De vlekken zijn kegelvormig en lopen van de rug tot aan de buik. De vinnen van de vis zijn transparant met rode tinten. De Kegelvlekbarbeel kan ongeveer 6 tot 7 cm lang worden. De Kegelvlekbarbeel is afkomstig uit Azië en komt voor in rivieren en beken in China en Taiwan. Deze vis is populair in de aquariumhobby vanwege zijn opvallende uiterlijk en levendige gedrag.

Algemeen gedrag

De Kegelvlekbarbeel is een actieve vis die graag zwemt en speelt. Hij houdt van verstoppen in dichte beplanting en scholen met soortgenoten. Deze vis kan goed springen, dus het is belangrijk om het aquarium goed af te dekken.

Kenmerken

De Kegelvlekbarbeel is een vreedzame vis die goed samen kan leven met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Het is een scholenvis die graag in groepen van minimaal 6 exemplaren gehouden wordt. De Kegelvlekbarbeel is een snelle zwemmer en heeft behoefte aan veel zwemruimte.

Kweken

De Kegelvlekbarbeel is een eierleggende vis die in het aquarium kan worden gekweekt. Om te kweken is het belangrijk om een speciaal kweekaquarium in te richten met een bodem van fijn zand en veel beplanting. De vis legt de eieren tussen de beplanting. De eieren komen na ongeveer 24 uur uit en de jongen kunnen gevoerd worden met infusoria en later met artemia-naupliën.

Voedsel

De Kegelvlekbarbeel is een alleseter en kan worden gevoed met droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om te zorgen dat de vis alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Huisvesting

De Kegelvlekbarbeel heeft een aquarium nodig van minimaal 80 liter, met een lengte van minimaal 80 cm. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moet voldoende zwemruimte zijn. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 22 en 28 graden Celsius, met een pH-waarde tussen de 6,0 en 8,0.