Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Epalzeorhynchus bicolor
 
Nederlandse naam
Vuurstaartlabeo
Geen afbeelding gevonden Vuurstaartlabeo - Epalzeorhynchus bicolor
 
In het wild:
Familie
Lengte
15 cm
Herkomst
Thailand, Cambodja en Laos
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
200 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Fijnbladerige planten en een zachte bodem

Vuurstaartlabeo - Epalzeorhynchus bicolor

De Vuurstaartlabeo heeft een slank en gestroomlijnd lichaam met een zwarte kleur en een opvallende vuurrode staartvin. De vinnen zijn puntig van vorm en de vis kan een lengte bereiken van ongeveer 15 centimeter. De Vuurstaartlabeo heeft een duidelijke band van rood op zijn staart, wat een opvallend kenmerk van deze vis is. Deze vis heeft een kegelvormige kop. De Vuurstaartlabeo behoort tot de familie Cyprinidae en is afkomstig uit Azië. Deze vis is niet geschikt voor beginners en is beter geschikt voor ervaren aquariumliefhebbers. De vis heeft een speciaal aquarium nodig en stelt hoge eisen aan de waterkwaliteit. Het is belangrijk om het aquarium goed te onderhouden en regelmatig water te verversen om de gezondheid van de vis te waarborgen.

Algemeen gedrag

De Vuurstaartlabeo is een agressieve vis die het beste in een speciaal aquarium kan worden gehouden. Deze vis kan goed overweg met andere agressieve vissoorten, maar kan ook de neiging hebben om andere vissen te pesten. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende schuilplaatsen en ruimte in het aquarium om agressief gedrag te voorkomen. Deze vis kan het beste zonder soortgenoten gehouden worden, al zijn zijn er succesverhalen waar de gehouden worden in een groep van minimaal zes exemplaren om stress te verminderen.

Kenmerken

De Vuurstaartlabeo is een vis met een slank en gestroomlijnd lichaam. Het meest opvallende kenmerk van deze vis is zijn vuurrode staartvin, die een contrasterende kleur vormt met het zwarte lichaam. De vinnen zijn puntig van vorm en de vis kan een lengte bereiken van ongeveer 15 centimeter. Deze vis heeft een kegelvormige kop.

Kweken

Het kweken van de Vuurstaartlabeo is niet eenvoudig en vereist veel ervaring en toewijding. Om te beginnen moeten een mannetje en een vrouwtje apart worden gehouden en goed worden gevoerd met een gevarieerd dieet. Na een periode van voorbereiding kunnen ze samen worden gebracht in een kweekbak met fijnbladerige planten en een zachte bodem. De vissen zullen dan paren en eieren leggen, die na ongeveer twee dagen uitkomen. Het is belangrijk om de eieren en jongen te beschermen tegen predatoren en te zorgen voor een constante stroom van vers water. Het grootbrengen van de jongen vereist veel zorg en aandacht, omdat ze erg kwetsbaar zijn en gemakkelijk kunnen worden beschadigd door andere vissen in het aquarium.

Voedsel

De Vuurstaartlabeo is een alleseter en kan worden gevoerd met droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om ervoor te zorgen dat de vis alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Deze vis kan soms agressief zijn tijdens het voeren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle vissen voldoende voedsel krijgen.

Huisvesting

De Vuurstaartlabeo heeft een aquarium nodig dat is ingericht met veel schuilplaatsen en decoraties zoals kienhout en stenen. Het aquarium moet minimaal 200 liter zijn en de temperatuur moet tussen de 24 en 28 graden Celsius liggen. Deze vis stelt hoge eisen aan de waterkwaliteit en het is belangrijk om regelmatig water te verversen en het aquarium goed te onderhouden.