Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Danio rerio
 
Nederlandse naam
Zebradanio
Geen afbeelding gevonden Zebradanio  - Danio rerio
 
In het wild:
Familie
Lengte
4 cm
Herkomst
Himalaya
 
In het aquarium:
Temperatuur
18 - 24 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
5-19 - °dH
Zuurtegraad
6-8 - 0,00 pH
Plaats
overal
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend

Zebradanio - Danio rerio

De Zebra danio is goed te herkennen aan zijn horizontale zwart/witte strepen. Vandaar ook de naam "zebra". Soms zit door het zwart ook blauw verwerkt. Voor beginners is dit een zeer makkelijke vis, ze kunnen wennen aan zwak stromend tot snel stromend water. Helaas zullen ze wel snel reageren op (infectie)ziekten. De vis kan eventueel in Nederland zelfs buiten worden gehouden. Dit kan tot 10°C, voor enkele maanden.

Kweken

De kweek van deze vis is ook niet erg moeilijk. Zorg voor grof grind zodat de eieren er tussen kunnen vallen. De verhouding tussen man vrouw maakt niet veel uit. Zorg voor een temperatuur tussen de 22/23°C. De vrouwtjes zullen na het afzetten slank zijn. Vang de ouder dieren uit, anders heb je kans dat ze alles op eten. Met 3 maanden zijn de jonge vissen geslachtsrijp.

Voedsel

De vis zelf stelt geen eisen aan het voedsel, of de beplanting in het aquarium. Hierdoor word de vis ook telkens vaker gebruikt in de wetenschap, wat helaas niet altijd tot het beste leidt. Hieruit is o.a. de glowfish ontstaan.