Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Aplocheilichthys normani
 
Nederlandse naam
Afrikaans Blauwoogje
Geen afbeelding gevonden Afrikaans Blauwoogje - Aplocheilichthys normani
 
In het wild:
Lengte
5 cm
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
50 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
7 - 8 pH
Plaats
boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend

Afrikaans Blauwoogje - Aplocheilichthys normani

Het Afrikaans Blauwoogje, ook bekend als de Pseudomugil furcatus, is een opvallende en kleurrijke aquariumvis afkomstig uit Australië. Deze vis heeft een slank, torpedo-vormig lichaam met een metallic blauwe kleur op de rug en een zilverkleurige buik. Het Afrikaans Blauwoogje is een populaire keuze voor aquaria vanwege zijn interessante uiterlijk en vreedzame aard. Het is relatief eenvoudig om te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium.

Algemeen gedrag

Het Afrikaans Blauwoogje is een vreedzame vis die goed samen kan worden gehouden met andere soorten vissen. Het is een actieve zwemmer die graag in groepen leeft en zich comfortabel voelt in goed beplante aquaria.

Kenmerken

Het Afrikaans Blauwoogje behoort tot de familie Pseudomugilidae en kan groeien tot ongeveer 5 cm lang. Het heeft een slank, langwerpig lichaam met grote vinnen en een kenmerkende blauwe kleur op de rug en zilveren kleur op de buik. Een perfecte beginnersvis, die toch iets anders is dan een Neon- of Kardinaal tetra.

Kweken

Het Afrikaans Blauwoogje is een van de kleinere en kleurrijkere soorten aquariumvissen en wordt gewaardeerd om zijn levendige kleuren, vriendelijke karakter en actieve gedrag. Door het creëren van een geschikte leefomgeving en het bieden van een gevarieerd dieet, kan het Afrikaans Blauwoogje gemakkelijk worden verzorgd en gekweekt in gevangenschap.

Voedsel

Het Afrikaans Blauwoogje is een alleseter en kan worden gevoed met commercieel bereid visvoer, evenals levende of bevroren voedingsmiddelen zoals Artemia, Daphnia en gevriesdroogde Tubifex. Het is belangrijk om het Afrikaans Blauwoogje een gevarieerd dieet te geven om te zorgen voor een goede gezondheid.

Huisvesting

Het Afrikaans Blauwoogje heeft een minimale bakmaat van ongeveer 60 liter nodig en heeft behoefte aan veel beplanting en schuilplaatsen in het aquarium. Het aquarium moet goed verlicht zijn en een temperatuur hebben tussen de 22 en 28 graden Celsius. De waterhardheid moet tussen de 5 en 15 dH liggen, en de pH-waarde moet tussen de 7,0 en 8,0 zijn. Het is belangrijk om het aquarium regelmatig te onderhouden door het water te verversen en de waterkwaliteit te controleren.