home > aquarium-vissen > cyprinodontidae > afrikaans-blauwoogje

Afrikaans Blauwoogje - Aplocheilichthys normani

Het Afrikaanse blauwoogje heeft een grijzig lichaam met felle blauwe ogen, vandaar ook deze naam. Het is een vreedzame vis welke gehouden dient te worden in groepjes van minimaal 6-7 stuks. Deze vis kan ook in grote groepen gehouden worden. Grote vissen worden niet gewaardeerd, daar het blauwoogje vaak als voedsel dient.

Kenmerken van Afrikaans Blauwoogje

Het zijn zeer vreedzame vissen die in een gezelschapsaquarium niet misstaan. De vrouwtjes hebben een kleinere buikvin. Een perfecte beginnersvis, die toch iets anders is dan een Neon- of Kardinaal tetra.

Kweken met Afrikaans Blauwoogje

De kweek van deze vissen is niet erg moeilijk. Het aquarium moet groot genoeg zijn voor de opgroei van de kleine visjes. Zolang er genoeg schuilmogelijkheden zijn voor de kroot kunnen ze in dezelfde bak gehouden worden als de ouderdieren. De ouderdieren zetten de eieren af op planten, hierna komen de eieren na een aantal dagen uit. Als er geen grotere vissen in het aquarium zitten kun je de jongen bij de ouders laten. Ze zullen ze met rust laten. Zodra de jongen vrij zwemmen kun je ze voeren met het allerkleinste voer.

Voedsel voor Afrikaans Blauwoogje

De vissen houden van een goed beplant aquarium, maar ook zwemruimte moet aanwezig zijn. De vissen zullen het goed doen op droog vlokvoer, maar hebben meer aan artemia, of ander klein levend voer. De vis houd van een matige tot normale stroming.

Huisvesting van Afrikaans Blauwoogje

Het aquarium van de Aplocheilichthys normani moet voorzien zijn van voldoende planten. Drijfplanten vinden deze vissen ook lekker. Een donkere bak zorgt ervoor dat je de oogjes iets meer laat uitkomen. Het zijn vissen die graag zwemmen, dat kunnen ze ook snel. Zorg voor voldoende ruimte. 50cm is het minimale.

Aquariumdatabse: Aplocheilichthys normani Afrikaans Blauwoogje

Aquariumdatabse: Aplocheilichthys normani Afrikaans Blauwoogje

Aquariumdatabse: Aplocheilichthys normani Afrikaans Blauwoogje
Paspoort:
Familie
Lengte
5 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Aplocheilichthys normani
Nederlandse
Afrikaans Blauwoogje
 
In het wild:
Herkomst
Afrika
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 26 °c
Lengte aquarium
50 cm
Hardheid
3-6 °dH
Zuurtegraad
8-12 pH
Plaats
boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend