Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Hemirhamphodon pogonognathus
 
Nederlandse naam
Hemirhamphodon pogonognathus
Geen afbeelding gevonden Hemirhamphodon pogonognathus - Hemirhamphodon pogonognathus
 
In het wild:
Lengte
10 cm
Herkomst
Thailand, Maleisië, Indonesië, Singapore en de Filippijnen.
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 12 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
substraat

Hemirhamphodon pogonognathus

De Hemirhamphodon pogonognathus, ook bekend als de Dragonface Halfsnavelbekvis, is een kleine, kleurrijke vis die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. De vis heeft een langwerpig lichaam met een opvallende kleur. De kleur van de vis is overwegend blauw met een goudkleurige buik en een zilverkleurige staartvin. De Hemirhamphodon pogonognathus is een kleurrijke en actieve vis die een geweldige aanvulling kan zijn op een Zuidoost-Aziatisch biotoop. Ze kunnen worden gehouden in een aquarium van minimaal 80 liter en doen het goed in groepen van 6 of meer.

Algemeen gedrag

De Hemirhamphodon pogonognathus is een actieve vis die goed samengaat met andere vissoorten van vergelijkbare grootte. Ze zijn over het algemeen vrij eenvoudig te verzorgen en zijn geschikt voor beginnende aquarianen.

Kenmerken

De Hemirhamphodon pogonognathus heeft een uniek uiterlijk en gedrag. De vis heeft een langwerpig lichaam en een smalle bek. De vis heeft een uniek gevormde kop met een lange snuit en wordt daarom de Dragonface Halfsnavelbekvis genoemd. De vis kan tot 10 cm groot worden.

Kweken

De Hemirhamphodon pogonognathus is een eenvoudige vis om te kweken. Het kweken kan worden gestimuleerd door het verhogen van de watertemperatuur en het bieden van geschikte schuilplaatsen. Het is belangrijk om een koppeltje apart te houden voor de kweek.

Voedsel

De Hemirhamphodon pogonognathus is een alleseter die gevarieerd moet worden gevoerd. Het dieet moet bestaan uit zowel plantaardig als dierlijk voedsel, zoals vlokken, granulaat, diepvriesvoer, groenten en insecten.

Huisvesting

De Hemirhamphodon pogonognathus heeft behoefte aan een aquarium met veel schuilplaatsen, drijfplanten en een fijn grind of zandbodem. Het is belangrijk om voldoende verstopplekken te bieden en de vis te houden in groepen van minimaal 6 stuks. De Hemirhamphodon pogonognathus is een actieve vis die zich graag verbergt.