Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Pyrrhulina eleanorae
 
Nederlandse naam
Pyrrhulina eleanorae
Geen afbeelding gevonden Pyrrhulina eleanorae - Pyrrhulina eleanorae
 
In het wild:
Lengte
8 cm
Herkomst
Peru
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
90 cm
Hardheid
5 - 12 °dH
Zuurtegraad
6 - 7 pH
Plaats
boven
 
Kweek:
Voortplanting
Eirbarend

Pyrrhulina eleanorae

Pyrrhulina eleanorae is een kleine zoetwatervis die deel uitmaakt van de Lebiasinidae familie. De soort werd voor het eerst beschreven door Fowler in 1940. Ze komen uit de bovenloop van het Amazonebekken in Peru en leven in zoetwateromgevingen.

Algemeen gedrag

Het is een vreedzame scholenvis die graag in groepen van zes of meer wordt gehouden. Ze zijn actief gedurende de dag en zwemmen voornamelijk bij de oppervlakte.

Kenmerken

Deze vis heeft een opwaarts gerichte mond en een afgeplatte kop, wat aangeeft dat het een oppervlaktevoeder is. De mannetjes hebben iets grotere vinnen en de bovenste lob van de staartvin is langer.

Kweken

De mannetjes bewaken en waaieren de eieren die op de onderkant van bladeren worden gelegd. Het is aan te raden de bladeren met eieren naar een opgroeitank te verplaatsen om de overlevingskansen van de jongen te vergroten.

Voedsel

In hun natuurlijke habitat voeden ze zich met insecten aan het wateroppervlak en kleine waterinvertebraten. In gevangenschap accepteren ze bereid voedsel, evenals bevroren of levend voer zoals muggenlarven en artemia.

Huisvesting

Een aquarium van minimaal 90 cm lang met dikke beplanting, inclusief drijvende planten, is ideaal. Zorg ervoor dat het aquarium goed afgedekt is, omdat deze vissen goed kunnen springen. Ze hebben niet veel open zwemruimte nodig en verkiezen zwemmen tussen de planten.