Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Ancistrus leucostictus
 
Nederlandse naam
Ancistrus leucostictus
Geen afbeelding gevonden Ancistrus leucostictus - Ancistrus leucostictus
 
In het wild:
Lengte
15 cm
Herkomst
Guyana
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
100 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holenbroerder

Ancistrus leucostictus

De Ancistrus leucostictus, ook wel bekend als de witgestippelde Ancistrus, is een opvallende aquariumvis afkomstig uit Zuid-Amerika. Deze vis heeft een donkere, bruine kleur met witte stippen op zijn lichaam en vinnen. Het heeft een afgeplat lichaam met een platte kop en kenmerkende uitstekende tentakels op zijn neus. De Ancistrus leucostictus is een populaire keuze voor aquaria vanwege zijn interessante uiterlijk en vreedzame aard. Het is een relatief eenvoudige vis om te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium.

Algemeen gedrag

De Ancistrus leucostictus is een vreedzame vis die goed samen kan worden gehouden met andere soorten vissen. Het is een nachtactieve vis die overdag vaak schuilt onder hout of decoratieve rotsen in het aquarium. Het is belangrijk om de Ancistrus leucostictus te voorzien van voldoende schuilplaatsen en beplanting in het aquarium om een ​​gevoel van veiligheid te bieden.

Kenmerken

De Ancistrus leucostictus behoort tot de familie Loricariidae en kan groeien tot ongeveer 15 cm lang. Het heeft een robuust lichaam met een platte kop en twee grote, uitstekende tentakels op zijn neus. Het lichaam is bedekt met kleine, witte stippen die een contrast vormen met de donkere, bruine kleur.

Kweken

De Ancistrus leucostictus is relatief eenvoudig te kweken in gevangenschap. Een kweekpaar moet worden gehouden in een apart aquarium met voldoende schuilplaatsen en decoraties. De eieren worden afgezet op een plat oppervlak, zoals een steen of een blad, en beide ouders zorgen voor de eieren en jongen. De jongen kunnen worden gevoed met infusoriën en later met Artemia-naupliën en fijn gehakt droogvoer.

Voedsel

De Ancistrus leucostictus is een alleseter en kan worden gevoed met commercieel bereid visvoer, evenals levende of bevroren voedingsmiddelen zoals bloedwormen, garnalen en algen. Het is belangrijk om de Ancistrus leucostictus een gevarieerd dieet te geven om te zorgen voor een goede gezondheid.

Huisvesting

De Ancistrus leucostictus heeft een minimale bakmaat van ongeveer 100 liter nodig en heeft behoefte aan veel schuilplaatsen en beplanting in het aquarium. Het aquarium moet goed verlicht zijn en een temperatuur hebben tussen de 24 en 28 graden Celsius. De waterhardheid moet tussen de 5 en 15 dH liggen, en de pH-waarde moet tussen de 6,5 en 7,5 zijn. Het is belangrijk om het aquarium regelmatig te onderhouden door het water te verversen en de waterkwaliteit te controleren.