home > aquarium-vissen > loricariidae > ancistrus-leucostictus

Ancistrus leucostictus

Deze Ancistrus leucostictus zul je niet snel aantreffen in de dierenwinkel, al zullen de naamkaartjes anders beweren. Het land van herkomst, Frans-Guyana, export geen vissen meer. De vis kan wel gekweekt worden, maar de kans is groter dat je een andere Ancistrus tegenkomt. Het mannetje van de Ancistrus is vanaf 8 cm goed te herkennen aan een borstelneus.

Kenmerken van Ancistrus leucostictus

Deze Ancistrus is een klein blijvende vissoort van 12 tot 15 cm, en kan prima in het aquarium gehouden worden. Twee mannen zullen in een klein aquarium met elkaar kunnen gaan vechten.

Kweken met Ancistrus leucostictus

De kweek van deze Ancistrus gaat net zoals bij andere Ancistrus soorten, het vrouwtje zet de eieren af in een leghol, welke net even groter is dan het vrouwtje. Het mannetje bewaakt de eitjes welke na ongeveer 96 uur uitkomen. De jongen blijven tijdelijk, terend op hun dooierzak, in het hol. Na dat de dooierzak op is zullen ze zelfstandig opzoek gaan naar voedsel in de vorm van klein fijn voer.

Voedsel voor Ancistrus leucostictus

Het voedsel bestaat uit organismen die in de algen zitten, het is niet een echte algeneter. Naast dit kun je de Ancistrus leucostictus voeren met komkommer, sla of ander groenvoer.

Huisvesting van Ancistrus leucostictus

Het aquarium moet voorzien zijn van vele planten, hout en rotsen. Ook zie je de Ancistrus leucostictus vaker als het aquarium wat donkerder is.

Paspoort:
Familie
Lengte
15 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Ancistrus leucostictus
Nederlandse
Ancistrus leucostictus
 
In het wild:
Herkomst
Guyana
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 26 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
8,0-1,2 °dH
Zuurtegraad
7,0-6,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holenbroerder