Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Ancistrus dolichopterus
 
Nederlandse naam
Ancistrus
Geen afbeelding gevonden Ancistrus - Ancistrus dolichopterus
 
In het wild:
Lengte
14 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eierleggend in holen

Ancistrus - Ancistrus dolichopterus

De Ancistrus dolichopterus is een meervoudig getekende meervalachtige vis met een plat lichaam en een zuigmond aan de onderkant van de kop. De kleur van de vis varieert van bruin tot zwart, en de vis heeft witte stippen op zijn lichaam. De Ancistrus dolichopterus is een populaire aquariumvis vanwege zijn mooie kleuren en actieve gedrag. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en doen het goed in een aquarium van minimaal 80 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 24 en 28 graden Celsius, met een pH-waarde tussen de 6 en 7,5.

Algemeen gedrag

De Ancistrus dolichopterus is een rustige en vreedzame vis die goed samen kan leven met andere vissen. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en doen het goed in een aquarium met voldoende schuilplaatsen en beplanting. De vis is voornamelijk actief tijdens de nacht.

Kenmerken

De Ancistrus dolichopterus heeft een plat lichaam en kan ongeveer 12 tot 15 cm lang worden. Ze hebben zuigmondjes waarmee ze zich kunnen vasthechten aan stenen en andere objecten in het aquarium.

Kweken

De Ancistrus dolichopterus is eierleggend en kan zich voortplanten in het aquarium. Het is belangrijk om voldoende schuilplaatsen te bieden voor de jongen, omdat de volwassen vissen de jongen anders kunnen opeten.

Voedsel

De Ancistrus dolichopterus is een omnivoor die voornamelijk leeft van plantaardig voer, zoals spirulina-vlokken en groenvoer. Daarnaast kunnen ze ook gevoerd worden met af en toe wat levend of diepvriesvoer, zoals muggenlarven en watervlooien.

Huisvesting

De Ancistrus dolichopterus heeft een aquarium nodig van minimaal 80 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. Ze hebben een voorkeur voor water met een hogere temperatuur en een pH tussen de 6 en 7,5.