Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Farlowella acus
 
Nederlandse naam
Farlowella acus
Geen afbeelding gevonden Farlowella acus - Farlowella acus
 
In het wild:
Lengte
25-30 cm
Herkomst
Venezuela
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
150 cm
Hardheid
4 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
overal
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eieren worden op planten en stenen afgezet

Farlowella acus

De Farlowella Acus heeft een lang, dun en cilindrisch lichaam dat lijkt op een stok. De vis heeft een bruingrijze kleur en heeft donkere strepen over zijn lichaam en kop. De vis heeft ook een lange, platte neus en kan tot wel 30 cm lang worden. De Farlowella Acus is afkomstig uit Zuid-Amerika en komt voornamelijk voor in de rivieren en beken van Colombia, Venezuela en Brazilië. Deze vis is populair in de aquariumhobby vanwege zijn onderscheidende uiterlijk en zijn vermogen om algen van de aquariumruiten te eten.

Algemeen gedrag

De Farlowella Acus is een zeer rustige en vreedzame vis die zich het best voelt in een aquarium met veel schuilplaatsen. Deze vis is voornamelijk actief 's nachts en zal overdag voornamelijk rusten op een rustige plek in het aquarium.

Kenmerken

De Farlowella Acus is een rustige en verlegen vis die zich het best voelt in een aquarium met veel schuilplaatsen. Het is een vreedzame vis die goed samen kan leven met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Het is echter wel belangrijk om te voorkomen dat de Farlowella Acus in gevechten terechtkomt met andere bodembewoners die zijn schuilplaatsen bezetten.

Kweken

De Farlowella Acus is een eierleggende vis die in het aquarium kan worden gekweekt. Om te kweken is het belangrijk om een speciaal kweekaquarium in te richten met veel schuilplaatsen. De mannetjes zullen de eieren bevruchten die door de vrouwtjes op planten en stenen worden afgezet. De eieren komen na ongeveer 7 tot 10 dagen uit en de jongen kunnen gevoerd worden met artemia-naupliën en fijngemalen droogvoer.

Voedsel

De Farlowella Acus is een herbivoor die voornamelijk leeft van algen en plantaardig voer. Het is belangrijk om voldoende algen en plantaardig voer aan te bieden om te zorgen dat de vis alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Huisvesting

De Farlowella Acus heeft een aquarium nodig van minimaal 150 liter, met veel schuilplaatsen, zoals grotten, kieren en planten. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 22 en 28 graden Celsius, met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5.