Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Otocinclus affinis
 
Nederlandse naam
Otocinclus
Geen afbeelding gevonden Otocinclus - Otocinclus affinis
 
In het wild:
Lengte
4 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 26 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
2 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
overal
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eierleggend

Otocinclus - Otocinclus affinis

De Otocinclus is een kleine vis die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Ze hebben een langwerpig en plat lichaam met een zuigmond aan de onderkant van de kop. De Otocinclus heeft een zilverachtige kleur met donkere vlekken op de rug. De Otocinclus is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt vaak gehouden als aquariumvis vanwege zijn vermogen om algen te eten en zijn sociale gedrag. Ze zijn populair vanwege hun kleine formaat en hun vermogen om het aquarium schoon te houden.

Algemeen gedrag

De Otocinclus staat bekend om zijn vermogen om algen van planten en rotsen te eten. Het is een sociale vis die in groepen moet worden gehouden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel is voor alle Otocinclus in het aquarium, aangezien ze anders elkaar kunnen gaan belagen.

Kenmerken

De Otocinclus is een vreedzame en sociale vis die goed samen kan leven met andere kleine vissen. Ze hebben echter de neiging om zich schuw te gedragen en zich vaak te verschuilen in de beplanting van het aquarium. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende schuilplaatsen en beplanting om de Otocinclus een gevoel van veiligheid te geven.

Kweken

De Otocinclus is een eierleggende vis die in het aquarium kan worden gekweekt. Het is belangrijk om een speciaal kweekaquarium in te richten met veel schuilplaatsen en beplanting. Na het paren zal het vrouwtje de eieren afzetten op planten en stenen, waar ze zullen uitkomen na ongeveer 3 tot 4 dagen.

Voedsel

De Otocinclus is een herbivoor die voornamelijk leeft van algen. In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met spirulina-vlokken en -tabletten. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om te zorgen dat de vis alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Huisvesting

De Otocinclus heeft een aquarium nodig van minimaal 60 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 22 en 26 graden Celsius, met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5.