Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Leporacanthicus cf. galaxias
 
Nederlandse naam
Vampier Pleco
Geen afbeelding gevonden Vampier Pleco - Leporacanthicus cf. galaxias
 
In het wild:
Lengte
25 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
500 cm
Hardheid
6,5 - 8 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holen

Vampier Pleco - Leporacanthicus cf. galaxias

De Leporacanthicus galaxias, ook wel bekend als de Galaxy Plec of L029, is een vis die behoort tot de familie Loricariidae. Deze vis heeft een unieke uitstraling met een donkere lichaamskleur en heldere witte vlekken. De Leporacanthicus galaxias heeft een langwerpige vorm en wordt gemiddeld 25-30 cm lang. De Leporacanthicus galaxias is een relatief zeldzame vis in de aquariumwereld. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het aquarium waarin deze vis wordt gehouden, voldoende groot is en de juiste omstandigheden biedt voor de vis om te gedijen.

Algemeen gedrag

De Leporacanthicus galaxias is over het algemeen een rustige vis die graag zwemt en graaft in de bodem van het aquarium. Ze kunnen soms territoriaal zijn tegenover andere soorten, maar over het algemeen zijn ze vreedzaam. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende schuilplaatsen in het aquarium, zodat deze vis kan rusten en zich veilig voelt.

Kenmerken

De Leporacanthicus galaxias is een vreedzame vis die goed kan gedijen in een aquarium. Het is belangrijk om te weten dat deze vis territoriaal kan zijn tegenover andere soorten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte en schuilplaatsen zijn. De Leporacanthicus galaxias is ook bekend om zijn vermogen om op gladde oppervlakken te klimmen, zoals glazen aquariums.

Kweken

Het kweken van de Leporacanthicus galaxias kan een uitdaging zijn vanwege de territoriale aard van deze vis. Het is belangrijk om een paar verschillende mannetjes en vrouwtjes te hebben en ervoor te zorgen dat er voldoende schuilplaatsen zijn in het aquarium. De eitjes van deze vis worden normaal gezien afgezet op vlakke oppervlakken, zoals stukken hout of stenen. Na het afzetten van de eitjes, worden ze bevrucht door het mannetje. De broedtijd van de eitjes kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de watertemperatuur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit tijdens het kweken optimaal is. Wanneer de eitjes uitkomen, zullen de jonge vissen zich voeden met micro-organismen en later overschakelen op ander voedsel.

Voedsel

De Leporacanthicus galaxias is een omnivoor en zal zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Het is belangrijk om te zorgen voor een gevarieerd dieet dat bestaat uit pellets, spirulina, groenten en vlees. Deze vis kan soms agressief worden tijdens het voeden, dus het is belangrijk om te voorkomen dat er voedselgevechten ontstaan door voldoende voederplaatsen te creëren.

Huisvesting

De Leporacanthicus galaxias heeft een aquarium nodig dat groot genoeg is om te zwemmen en te grazen op de bodem. Het aquarium moet ook voldoende schuilplaatsen bieden, zoals hout en grotten. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed filtersysteem om de waterkwaliteit op peil te houden. De ideale watertemperatuur voor de Leporacanthicus galaxias ligt tussen de 24-28°C en de waterhardheid (GH) moet tussen de 6-12 zijn.