home > aquarium-vissen > loricariidae > vampier-pleco

Vampier Pleco - Leporacanthicus cf. galaxias

De Vampier Pleco dankt zijn naam aan de grotere tanden in zijn boven kaak. Je hoeft echter niet bang te zijn dat deze vis je in de nacht komt opzoeken. Het is een vis welke teritoriaal overkomt naar zijn soortgenoten of andere bodembewoners. Bij een goede inrichting met veel hout, stenen en schuilplaatsen zal deze vis een aanvulling zijn in je aquarium.
Er wordt aangenomen dat de L007 en de L029 verschillende vissen zijn, omdat de L029 kortere rugvinnen heeft en de plekjes kleiner zijn. De vis houdt van een snelstromend, goed belucht aquarium.

Kweken met Vampier Pleco

De kweek is niet vaak gelukt in gevangenschap. Deze vis moet op een temperatuur van 29-31 graden gehouden worden en een sterke warmte wisseling doet wonderen. Het mannetje zal bij de eiren blijven, het komt ook voor dat na het uitkomen de jongen nog bewaakt worden.
Jongen teren ongeveer 12 dagen op hun dooierzak en gaan daarna opzoek naar eten.

Voedsel voor Vampier Pleco

Deze vis is een alles eter, van groente (komkommer, courgette) tot algen tabletten. Maar ook garnalen, mossels, vis wordt gegeten. Het jaagt niet op de vis, maar als een vis dood is zal het voor het opruimen zorgen. De vis zal je bodem zeker doorwoelen.

Paspoort:
Familie
Lengte
25 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Leporacanthicus cf. galaxias
Nederlandse
Vampier Pleco
 
In het wild:
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 31 °c
Lengte aquarium
150 cm
Hardheid
6,5-8,0 °dH
Zuurtegraad
5,5-7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend