Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Hypancistrus zebra L046
 
Nederlandse naam
Zebrameerval
Geen afbeelding gevonden Zebrameerval - Hypancistrus zebra L046
 
In het wild:
Lengte
10 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
25 - 30 °c
Lengte aquarium
100 cm
Hardheid
5 - 8 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holenbroeder

Zebrameerval - Hypancistrus zebra L046

De L046, ook wel bekend als de zebrameerval of zebra pleco, is een kleine zoetwatervis afkomstig uit de rivieren van Brazilië. Deze vis is bekend om zijn unieke kleurpatroon van witte en zwarte strepen, waardoor het een populaire keuze is onder aquariumliefhebbers. De L046 kan een lengte bereiken van maximaal 10 centimeter en heeft een langgerekt lichaam met een afgeronde staartvin.

De L046 is afkomstig uit de Rio Xingu in Brazilië, waar het voorkomt in heldere, snelstromende rivieren met een rotsachtige bodem. Het leeft in holen en rotsspleten waar het zich overdag schuilhoudt en 's nachts tevoorschijn komt om te foerageren.

Helaas wordt het natuurlijk habitat van deze vis bedreigd. Doordat in de rivier waarin deze vis leeft een grote dam gebouwd wordt, wordt de vis minder gevonden. De export van deze vis is verboden door de Braziliaanse overheid. Helaas wordt deze vis nog wel gevangen en dan vanuit bijvoorbeeld Colombia of Peru geëxporteerd. Voor het huisvesten van de L046 is een aquarium nodig van minimaal 100 liter. Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en andere decoratie om voldoende schuilplaatsen te bieden. Het water moet goed worden gefilterd en regelmatig worden ververst. De L046 heeft water nodig met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius en een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5.

Algemeen gedrag

De L046 is een vreedzame vis die goed samen kan leven met andere vreedzame vissen in een aquarium van minimaal 100 liter. Het is een nachtactieve vis die zich overdag vaak verschuilt in holtes en rotsspleten. Het is belangrijk om voldoende schuilplaatsen in het aquarium te voorzien zodat de L046 zich op zijn gemak voelt. Hoewel de L046 over het algemeen vreedzaam is, kan het territoriaal worden tegenover soortgenoten als er niet voldoende schuilplaatsen en territorium worden voorzien.

Kenmerken

De L046 heeft een uniek kleurpatroon van witte en zwarte strepen, waardoor het een populaire vis is onder aquariumliefhebbers. Het heeft een langgerekt lichaam met een afgeronde staartvin en kan een lengte bereiken van maximaal 10 centimeter. De L046 is een nachtactieve vis die zich overdag vaak verschuilt in holtes en rotsspleten. Het is een vreedzame vis die goed samen kan leven met andere vreedzame vissen van vergelijkbare grootte, maar kan territoriaal worden tegenover soortgenoten als er niet voldoende schuilplaatsen en territorium worden voorzien.

Kweken

Het kweken van de L046 is niet echt heel moeilijk, maar vereist specifieke omstandigheden. Het vrouwtje legt haar eitjes in holtes en rotsspleten, waarna het mannetje ze bevrucht. De jongen komen na 5-7 dagen uit en worden door de ouders verzorgd en beschermd. Het is aan te bevelen om de jongen na het uitkomen in een apart kweekaquarium te plaatsen om te voorkomen dat ze door andere vissen worden opgegeten.

Voedsel

De L046 is een alleseter die zowel droogvoer als levend voer eet. Het is belangrijk om voldoende variatie in het voer te bieden, zoals algen, spirulina, garnalen, insectenlarven en ander levend voer.

Huisvesting

Om de L046 goed te kunnen huisvesten, is een aquarium nodig van minimaal 100 liter. De L046 is een territoriale vis en heeft veel schuilplaatsen nodig, dus het is belangrijk om voldoende decoratie te voorzien, zoals stenen, wortels en hout. Het water moet goed worden gefilterd en regelmatig worden ververst. De L046 heeft water nodig met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius en een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5.

De legholen of legflats van de L046 moeten groot genoeg zijn voor een volwassen vis om erin te passen en moeten voorzien zijn van een ingang aan de voorkant en een gesloten achterkant, zodat de vis er veilig in kan broeden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de legholen of legflats stevig genoeg zijn en goed vastzitten aan de decoratie, zodat ze niet kunnen verschuiven of omvallen.