home > aquarium-vissen > loricariidae > zebrameerval

Zebrameerval - Hypancistrus zebra L046

De Zebrameerval is een mooie klein blijvende meerval (L046 / L098), toch zul je deze niet snel tegen komen in het aquarium van een beginner. Doordat deze meerval er zo leuk uitziet is hij populair. Door verandering van zijn natuurlijke omgeving en de vele export is er een export verbod opgesteld. De prijs van deze meerval loopt uiteen van € 100 tot € 250.

Gedrag van Zebrameerval

Een vredelievende vis die het liefste overdag in een schuilplaats zit, is in de nacht meer actief en zal dan door je bak scharellen.

Kenmerken van Zebrameerval

Het hele lichaam is zwart met wit gestreept als een zebra. Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is niet goed te zien. De man heeft een iets grotere kop. De zebrameerval(L046) is een mooie, zeer herkenbare L-nummer. De zwart met wit gestreepte vis is direct te herkennen en valt op door de mooie tekening. De vis wordt in de natuur bedreigt met uitsterven en is daarom zeer geliefd onder de kwekers. De vis is lastig aan te komen en de prijs ligt ook redelijk hoog.

Helaas wordt het natuurlijk habitat van deze vis bedreigd. Doordat in de rivier waarin deze vis leeft een grote dam gebouwd wordt, wordt de vis minder gevonden. De export van deze vis is verboden door de Braziliaanse overheid. Helaas wordt deze vis nog wel gevangen en dan vanuit bijvoorbeeld Colombia of Peru geëxporteerd.

Kweken met Zebrameerval

De kweek van deze vis is niet super moeilijk, maar vergt erg veel geduld. Het is niet een beginners kweek. Er zijn meerdere vrouwtjes en mannetjes nodig welke gehouden worden in een aparte bak voor de L046. De vissen moet afwisselend gevoerd worden met levend voer.
De kweek van deze vis is niet super moeilijk, maar vergt erg veel geduld. Het is niet een beginners kweek. Er zijn meerdere vrouwtjes en mannetjes nodig welke gehouden worden in een aparte bak voor de L046. De vissen moet afwisselend gevoerd worden met levend voer. Na dat de temperatuur in de bak langzaam richting 21/22 graden zakt en een aantal dagen 5/6 niet gevoerd dient te worden moet het water teruggebracht worden richting 30 graden. Wanneer een dag later flink wat water ververst wordt met iets koeler (niet te koud) water dan kunnen de zebra's gaan afzetten. De man zal de zorg op zich nemen en er voor zorgen dat de eitjes gezond blijven. Als de eitjes uitgekomen zijn kunnen de jongen 12-15 dagen zonder voedsel. Daarna moeten ze gevoerd worden met klein voer. De vissen moeten gehouden worden in zeer schoon water.

Voedsel voor Zebrameerval

Voedsel bij deze dieren is niet heel erg lastig. Alleen zullen ze nooit andere vissen weg jagen bij hun voedsel waardoor ze altijd als laatste aan de beurt zijn. Zorg voor afwisselend voer, ook kleine jonge garnalen zullen gegeten worden.

Huisvesting van Zebrameerval

De bak moet ingericht zijn met voldoende hout en schuilmogelijkheden. Een variatie van bladeren op de zandbodem komt de vis ten goede.

Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval

Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval

Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval

Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval
Paspoort:
Familie
Lengte
10 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Hypancistrus zebra L046
Nederlandse
Zebrameerval
 
In het wild:
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 27 °c
Lengte aquarium
100 cm
Hardheid
5,0-8,0 °dH
Zuurtegraad
6,0-7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holenbroeder
Meer afbeeldingen: Zebrameerval
Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval
Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval
Aquariumdatabse: Hypancistrus zebra L046 Zebrameerval