Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Synodontis nigriventris
 
Nederlandse naam
Afrikaanse rugzwemmer
Geen afbeelding gevonden Afrikaanse rugzwemmer - Synodontis nigriventris
 
In het wild:
Familie
Lengte
7 cm
Herkomst
West-Afrika
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 12 °dH
Zuurtegraad
6 - 8 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Hol of andere schuilplaats

Afrikaanse rugzwemmer - Synodontis nigriventris

De Synodontis nigriventris heeft een gestroomlijnd lichaam en is donker van kleur, met zilverachtige schubben. De onderkant van de buik is zwart van kleur, vandaar de naam 'zwartbuik-synodontis'. Deze vis heeft twee paar baarddraden, waarvan de onderste paar langer is dan de bovenste. De Synodontis nigriventris is een populaire vis in aquaria vanwege zijn unieke uiterlijk en interessante gedrag. Deze vis is gemakkelijk te verzorgen en kan goed overweg met andere vreedzame vissoorten.

Algemeen gedrag

De Synodontis nigriventris is voornamelijk 's nachts actief en brengt overdag veel tijd door in schuilplaatsen zoals grotten, holen en andere verstopplekken. Deze vis is relatief schuw en kan zich verstoppen als hij zich bedreigd voelt.

Kenmerken

De Synodontis nigriventris kan een maximale lengte van 12 cm bereiken. Mannetjes zijn vaak wat groter dan vrouwtjes. Deze vis is vreedzaam van aard en kan goed samenleven met andere niet-agressieve vissoorten.

Kweken

De Synodontis nigriventris is relatief gemakkelijk te kweken in een aquarium. Het kweekproces begint meestal met het paren van een mannetje en een vrouwtje. Het vrouwtje legt eieren in een hol of een andere schuilplaats. De mannetjes bewaken en beschermen de eieren totdat ze uitkomen.

Voedsel

De Synodontis nigriventris is een alleseter en kan worden gevoerd met een gevarieerd dieet dat bestaat uit pellets, vlokken, bevroren en levend voer. Het is belangrijk om het dieet af te wisselen om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

Huisvesting

De Synodontis nigriventris heeft een aquarium nodig met een minimale grootte van 80 liter. Het aquarium moet worden ingericht met voldoende schuilplaatsen, zoals grotten, holen en andere verstopplekken. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende waterfiltratie en zuurstofvoorziening.