Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Colisa lalia
 
Nederlandse naam
Dwerggoerami
Geen afbeelding gevonden Dwerggoerami - Colisa lalia
 
In het wild:
Lengte
6 cm
Herkomst
India, Bangladesh en Pakistan
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
4 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 8 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
schuimnest

Dwerggoerami - Colisa lalia

De Dwerggoerami, ook wel bekend als de Colisa lalia, is een kleine, kleurrijke aquariumvis afkomstig uit India, Bangladesh en Pakistan. Deze vis heeft een langwerpig lichaam en opvallende kleuren. Het mannetje heeft een felblauwe kleur op zijn lichaam met rode tinten op zijn rug- en staartvin, terwijl het vrouwtje een lichtbruine kleur heeft met horizontale strepen. Vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en rustige aard is de Dwerggoerami een populaire keuze voor aquarianen. Deze vis is gemakkelijk te verzorgen en daarom geschikt voor zowel beginnende als ervaren aquarianen.

Algemeen gedrag

De Dwerggoerami is over het algemeen een rustige en vreedzame vis die goed samengaat met andere niet-agressieve vissen in een gemeenschapsaquarium. Deze vis kan echter territoriaal zijn en zal zijn territorium verdedigen als hij zich bedreigd voelt.

Kenmerken

De Dwerggoerami is een kleine vis en kan maximaal zo'n 6 centimeter lang worden. Ze hebben een opvallende rugvin en een korte staartvin. Hun ogen zijn groot en opvallend, wat bijdraagt aan hun charme.

Kweken

De Dwerggoerami is relatief eenvoudig te kweken. Het is belangrijk om een aparte kweekbak te hebben met fijnbladige planten en zacht substraat. Het mannetje zal het vrouwtje het hof maken door te pronken met zijn kleuren en het bouwen van een schuimnest. Nadat het vrouwtje haar eitjes in het nest heeft gelegd, zal het mannetje de eitjes bevruchten en het nest bewaken en onderhouden. Na ongeveer 24 uur komen de eitjes uit en na ongeveer 3 dagen beginnen de jongen vrij rond te zwemmen. Het is belangrijk om het mannetje na de kweek uit het kweekaquarium te verwijderen om te voorkomen dat hij de jongen aanvalt. Het voeden van de jonge Dwerggoerami's kan beginnen met pas uitgekomen Artemia of fijngewreven droogvoer.

Voedsel

De Dwerggoerami is een omnivoor en kan zowel droog als levend voedsel eten. Het is belangrijk om af te wisselen tussen deze twee soorten voedsel om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Huisvesting

Dwerggoerami's hebben een aquarium nodig van minstens 60 liter, maar een groter aquarium wordt aanbevolen als er meerdere vissen worden gehouden. Ze houden van dicht beplante aquaria met schuilplaatsen en zijn gevoelig voor sterke stromingen. Het is belangrijk om te zorgen voor een zachte waterstroom in het aquarium.