Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Betta splendens
 
Nederlandse naam
Siamese Kempvis
Geen afbeelding gevonden Siamese Kempvis - Betta splendens
 
In het wild:
Lengte
7 cm
Herkomst
Thailand, Cambodja, Vietnam
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 30 °c
Lengte aquarium
30 cm
Hardheid
4 - 18 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eieren worden bewaakt door het vrouwtje tot ze uitkomen

Siamese Kempvis - Betta splendens

De Betta Splendens is een kleine vis die oorspronkelijk afkomstig is uit Thailand, Cambodja en Vietnam. Mannetjes van deze soort hebben een prachtig gekleurde staartvin, terwijl vrouwtjes een meer bescheiden kleuring hebben. De vis kan ongeveer 6 tot 7 cm lang worden. De Betta Splendens is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt vaak gehouden als aquariumvis vanwege zijn prachtige uiterlijk en interessante gedrag. Ze zijn populair vanwege hun felle kleuren en lange, wapperende vinnen.

Algemeen gedrag

De Betta Splendens staat bekend om zijn interessante gedrag en zijn territoriale instelling. Mannetjes van deze soort hebben de neiging om agressief te zijn tegenover andere vissen en mannetjes van dezelfde soort. Vrouwtjes kunnen echter samenleven in kleine groepen.

Kenmerken

De Betta Splendens is een agressieve vis die het beste gehouden kan worden in een speciaal aquarium zonder andere vissen. Het is echter mogelijk om ze te houden in een aquarium met andere rustige vissen die niet opvallen en die niet deelnemen aan het territorium van de Betta Splendens. Mannetjes hebben een agressiever temperament dan vrouwtjes.

Kweken

De Betta Splendens is een eierleggende vis die in het aquarium kan worden gekweekt. Het is belangrijk om een speciaal kweekaquarium in te richten met veel schuilplaatsen. Na het paren zal het vrouwtje de eieren bevruchten en bewaken tot ze uitkomen. De jongen kunnen worden gevoerd met infusoria en later met artemia-naupliën.

Voedsel

De Betta Splendens is een carnivoor die voornamelijk leeft van insectenlarven en kleine ongewervelde dieren. In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met levend of diepvriesvoer, zoals artemia-naupliën en muggenlarven. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om te zorgen dat de vis alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Huisvesting

De Betta Splendens heeft een aquarium nodig van minimaal 20 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 24 en 30 graden Celsius, met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5.