Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Trichogaster leeri
 
Nederlandse naam
Trichogaster leeri
Geen afbeelding gevonden Trichogaster leeri - Trichogaster leeri
 
In het wild:
Lengte
12 cm
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Bubbelnest

Trichogaster leeri

De zilveren gourami, ook wel bekend als de moonbeam gourami, is een kleurrijke vis afkomstig uit Zuidoost-Azië. De vis heeft een langwerpig lichaam en een iriserende, zilveren kleur met rode accenten rond de vinnen en staart. Mannetjes hebben vaak een intensere kleur en vertonen een patroon van blauwe vlekken op hun kieuwdeksels. Het is belangrijk om de vis niet samen te houden met agressieve of territoriale vissen, omdat dit stress kan veroorzaken en de vis kan beschadigen. De zilveren gourami is een kleurrijke en vreedzame vis die een mooie aanvulling kan zijn op een Zuidoost-Aziatisch biotoop. Ze kunnen worden gehouden in een aquarium van minimaal 80 liter en doen het goed in groepen van 6 of meer.

Algemeen gedrag

De zilveren gourami is een vreedzame vis die goed samengaat met andere vissen van vergelijkbare grootte. Ze zijn relatief eenvoudig te verzorgen en kunnen goed gehouden worden door beginners. Het is belangrijk om de vis te voorzien van voldoende schuilplaatsen en drijfplanten om een gevoel van veiligheid te bieden.

Kenmerken

De zilveren gourami heeft een uniek uiterlijk en gedrag. De vis heeft een langwerpig lichaam en een ronde staartvin. Mannetjes hebben vaak langere en puntigere rug- en buikvinnen dan vrouwtjes. De vis kan tot 12 cm groot worden.

Kweken

De zilveren gourami is een eenvoudige vis om te kweken. Het kweken kan worden gestimuleerd door het verhogen van de watertemperatuur en het bieden van geschikte schuilplaatsen. Het is belangrijk om een koppeltje apart te houden voor de kweek en te zorgen voor een geschikt substraat waarop de vis haar eieren kan afzetten. De eieren zullen vervolgens uitkomen na ongeveer 2-3 dagen. De jonge visjes moeten worden gevoed met zeer fijn voer zoals infusoria, Artemia-naupliën of speciaal fijn voer voor pas uitgekomen visjes.

Voedsel

De zilveren gourami is een alleseter die gevarieerd moet worden gevoerd. Het dieet moet bestaan uit zowel plantaardig als dierlijk voedsel, zoals vlokken, granulaat, diepvriesvoer, groenten en insecten.

Huisvesting

De zilveren gourami heeft behoefte aan een aquarium met voldoende zwemruimte en schuilplaatsen. Het is belangrijk om voldoende drijfplanten te bieden en de vis te houden in groepen van minimaal 6 stuks.