Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Poecilia sphenops
 
Nederlandse naam
Black Molly
Geen afbeelding gevonden Black Molly - Poecilia sphenops
 
In het wild:
Familie
Lengte
7 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
10 - 25 °dH
Zuurtegraad
7,5 - 8,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Levendbarend
Broedplaats
Levendbarend

Black Molly - Poecilia sphenops

De Black Molly is een populaire aquariumvis die behoort tot de Poeciliidae familie. Deze vis staat bekend om zijn elegante uitstraling en de zwarte kleur die vaak wordt geassocieerd met mannetjes. De vrouwtjes zijn meestal donkerbruin van kleur en kleiner dan de mannetjes. De Black Molly is een tropische vis die afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika. In het wild worden ze gevonden in brakke wateren en estuaria. Black Mollies zijn een populaire keuze voor aquariumliefhebbers vanwege hun mooie uiterlijk en makkelijke verzorging.

Algemeen gedrag

De Black Molly is een vreedzame vis die goed samen kan leven met andere vissen. Het is een sociaal dier dat graag in groepen leeft en zich goed voelt in een aquarium met veel schuilplaatsen en beplanting. Het is een actieve zwemmer die voornamelijk langs de bovenste waterlagen beweegt.

Kenmerken

De Black Molly is een vreedzame en sociale vis die goed samen kan leven met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze vis in gevechten terechtkomt met andere bodembewoners die zijn schuilplaatsen bezetten. Black Mollies hebben de neiging om actief te zijn tijdens de dag.

Kweken

Black Mollies zijn levendbarende vissen die in het aquarium kunnen worden gekweekt. Het is belangrijk om een speciaal kweekaquarium in te richten met veel schuilplaatsen en beplanting. Na de bevruchting zal het vrouwtje de jongen ter wereld brengen en deze beschermen tot ze groot genoeg zijn om zelfstandig te zwemmen.

Voedsel

Black Mollies zijn omnivoren die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met zowel droogvoer als diepvriesvoer, zoals vlokken, granulaat en artemia-naupliën. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om te zorgen dat de vis alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Huisvesting

Black Mollies hebben een aquarium nodig van minimaal 60 liter, met veel schuilplaatsen en beplanting. De temperatuur van het water moet tussen de 24 en 28 graden Celsius liggen, met een pH-waarde tussen de 7,5 en 8,5. Het is belangrijk om het water goed te filteren en te zorgen voor regelmatige waterverversingen om een goede waterkwaliteit te behouden.