Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Xiphophorus maculatus
 
Nederlandse naam
Platy
Geen afbeelding gevonden Platy - Xiphophorus maculatus
 
In het wild:
Familie
Lengte
5-6 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
18 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
10 - 20 °dH
Zuurtegraad
7 - 8 pH
Plaats
midden
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Levendbarend
Broedplaats
Vrijlegger

Platy - Xiphophorus maculatus

De Platy is een kleurrijke en opvallende zoetwatervis die veel voorkomt in de aquaristiek. Met zijn variërende kleurstelling van rood, oranje, geel en blauw op hun lichaam en vinnen, is het een echte eyecatcher in het aquarium. De mannetjes hebben een langere en puntigere anaalvin dan de vrouwtjes. De Platy is een populaire vis in de aquaristiek vanwege zijn kleurrijke en opvallende verschijning. Het is een relatief gemakkelijke vis om te houden en geschikt voor zowel beginnende als ervaren aquarianen.

Algemeen gedrag

De Platy is een actieve en nieuwsgierige vis die graag in groepen van 5 of meer wordt gehouden. Het is belangrijk om te weten dat deze vis territoriaal is en daarom een eigen territorium nodig heeft om zich veilig te voelen. Het is daarom essentieel om het aquarium goed in te richten met voldoende schuilplaatsen en een rustige omgeving om aan de behoeften van deze vis te voldoen.

Kenmerken

De Platy is een vreedzame en sociaal ingestelde vis die uitstekend samengaat met andere rustige vissen in het aquarium. Deze vis kan goed gehouden worden in aquaria van verschillende formaten en houdt van water met een gematigde stroming.

Kweken

De Platy is een relatief gemakkelijk te kweken vis en kan zich in gevangenschap voortplanten. Het is belangrijk om een aparte kweekbak in te richten en de waterkwaliteit en temperatuur goed te controleren om de gezondheid van de jonge vissen te waarborgen.

Voedsel

De Platy is een omnivoor en kan gevoerd worden met zowel droogvoer als diepvriesvoer en levend voer. Het is belangrijk om de juiste voeding te geven en overvoeding te voorkomen.

Huisvesting

De Platy kan gehouden worden in een aquarium vanaf 40 liter en heeft voldoende ruimte en schuilplaatsen nodig. Het is belangrijk om het water goed te filteren en regelmatig te verversen om de waterkwaliteit op peil te houden.