Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Poecilia reticulata
 
Nederlandse naam
Guppy
Geen afbeelding gevonden Guppy - Poecilia reticulata
 
In het wild:
Lengte
4-6 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
40 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
7 - 8 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Levendbarend
Broedplaats
overal

Guppy - Poecilia reticulata

De Guppy is een kleine, kleurrijke vis die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Mannetjes van deze soort zijn vaak zeer kleurrijk, met felle tinten van blauw, rood, geel en groen, terwijl vrouwtjes een minder opvallende kleur hebben en vaak wat groter zijn dan de mannetjes. Guppies kunnen ongeveer 4 tot 6 cm lang worden. Guppies zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden over de hele wereld gekweekt. Het zijn populaire aquariumvissen vanwege hun kleurrijke uiterlijk, interessant gedrag en relatief eenvoudige verzorging.

Algemeen gedrag

Guppies zijn actieve vissen die graag zwemmen en spelen in het aquarium. Ze houden van verstoppen tussen dichte beplanting en hebben af en toe behoefte aan wat schuilplaatsen in het aquarium. Deze vis kan zich aanpassen aan verschillende soorten watercondities en is over het algemeen makkelijk te verzorgen.

Kenmerken

Guppies zijn levendige, vreedzame en sociale vissen die over het algemeen goed met andere vissen kunnen samenleven. Het zijn scholenvissen, wat betekent dat ze graag in groepen gehouden worden van minimaal 5 tot 6 individuen. De mannetjes hebben langere en puntigere vinnen dan de vrouwtjes.

Kweken

Guppies zijn levendbarende vissen, wat betekent dat de vrouwtjes de jongen levend ter wereld brengen. Het is relatief eenvoudig om Guppies te kweken in het aquarium, maar het is wel belangrijk om voldoende schuilplaatsen te bieden voor de jongen. De jongen kunnen worden gevoerd met infusoria en later met artemia-naupliën.

Voedsel

Guppies zijn alleseters en kunnen worden gevoed met een combinatie van droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om te zorgen dat de vis alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Huisvesting

Guppies hebben een relatief klein aquarium nodig van minimaal 40 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moet voldoende zwemruimte zijn. De temperatuur van het water moet liggen tussen de 22 en 28 graden Celsius, met een pH-waarde tussen de 7,0 en 8,0.