home > aquarium-vissen > polypteridae > kwastvinaal

Kwastvinaal - Polypterus delhezi

De Kwastvinaal is een zeer oude vis, met miljoenen jaren evolutie. De zwemblaas van deze vis is geëvolueerd tot een primitieve long. De vis kan zowel onderwater leven, als een tijdje uit het water overleven zolang de vis vochtig blijft. De vis lijkt op een hagedis, met een lichtgrijze buik met zeer duidelijke strepen over zijn rug. Op zijn rug zitten 7 tot 16 losse rugvinnen.

Kweken met Kwastvinaal

Van de Polypterus delhezi is niet bekend dat het kweken in aquarium gelukt is. Het paren wordt in de natuur vaak opgewekt door het aanbreken van het regenseizoen. De enige verslagen komen uit kwekerijen.

Als het mannetje zover is, wat opgewekt wordt door bijvoorbeeld hormonen, dan zal het onrustig worden en boven het water uitspringen. Het vrouwtje wordt benaderd van achteren en het mannetje zal de honderden tot duizend eieren bevruchten. De vissen zullen geen zorg dragen voor hun kroost.

Voedsel voor Kwastvinaal

Deze vis eet alleen levend voer in de vorm van kleine visjes of kreeftjes. De Kwastvinaal is een vissoort welke liever rustiger wacht op het voedsel. Hun zicht is slecht, ze gaan volledig uit van hun reukzin. De vis zal kleinere vissen als hijzelf zien als voedsel, terwijl de vis zelf niet agressief is naar andere vissen.

Huisvesting van Kwastvinaal

Het aquarium moet worden ingericht met voldoende stenen, hout en planten. De planten moeten goed vastzitten omdat ze hier graag tussen verschuilen. Door de kracht van de vissen kunnen ze de planten losmaken. Het is zeer belangrijk om het aquarium echt dicht te houden. De vissen kunnen met de kracht in hun lichaam door de standaard deksels heen breken en zodoende komen ze naast het aquarium te liggen.

Aquariumdatabse: Polypterus delhezi Kwastvinaal

Aquariumdatabse: Polypterus delhezi Kwastvinaal

Aquariumdatabse: Polypterus delhezi Kwastvinaal

Aquariumdatabse: Polypterus delhezi Kwastvinaal
Paspoort:
Familie
Lengte
35 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Polypterus delhezi
Nederlandse
Kwastvinaal
 
In het wild:
Herkomst
Zaïre
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
26 - 28 °c
Lengte aquarium
140 cm
Hardheid
5,0-8,0 °dH
Zuurtegraad
7,5-7,0 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Meer afbeeldingen: Kwastvinaal
Aquariumdatabse: Polypterus delhezi Kwastvinaal