De Goudvis in het aquarium

Bijna iedereen kent ze wel, een goudvis. Vroeger vooral in een kom. Gelukkig tegenwoordig in een aquarium. De meest makkelijke vis voor in het aquarium. Toch?

Natuurlijk, de goudvis is absoluut geen moeilijke vis om te houden. Echter worden er veel “fouten” gemaakt met deze vis. Omdat de vis laagdrempelig is, vaak verkocht zonder enige informatie, worden deze vissen vooral door beginners aangeschaft. En, ja het is gezellig om een Goudvisaquarium neer te zetten. Daarnaast is het ook ontzettend leerzaam voor kinderen.

Een paar feiten over de goudvis:

  •  Goudvissen kunnen prima in water op kamertemperatuur;
  •  Goudvissen kunnen 40 cm lang worden!
  •  Goudvissen kunnen zowel plantaardig als dierlijk voedsel verwerken;
  •  Goudvissen kunnen 30 jaar oud worden!
  •  Goudvissen zijn varkens, ze kunnen echt vervuilen.

Misschien wist je al het bovenstaande al, maar helaas weet niet iedereen dit. Hoewel Goudvissen gemiddeld gezien niet oud worden, kunnen ze echt dertig jaar oud worden. Daarnaast worden ze ook makkelijk 30 cm of groter. De grootste Goudvis ter wereld komt uit Nederland en is 47,4 cm lang en woog bijna 2 kilo (1,8 om precies te zijn)

Spring snel naar een onderdeel van dit blog

Het aquarium van een Goudvis.
Wat voer ik een Goudvis?
Welke soorten Goudvissen zijn er?
Onderhouden van je aquarium.
Overige belangrijke punten voor het aquarium.
Ziektes bij Goudvissen.
Tot slot, de Goudvis.

Het aquarium van een Goudvis

Een aquarium moet voldoende groot zijn. Ook als je goudvisje nu nog maar een paar cm groot is, deze moet wel de kans krijgen om te groeien! Een groot misverstand is dat het geen kwaad kan om Goudvissen in een te klein aquarium te houden. Ze groeien toch maar zo groot als in de bak kan. Dat klopt, maar dit is absoluut niet goed en zorgt voor veel pijn en stress bij een Goudvis.

Natuurlijk groeit de vis niet groter dan dat de bak is, of de ruimte in de bak biedt. Maar hierdoor gaat de vis wel eerder dood. De vis zal vergroeien en doodgaan aan stress en pijn. In het water zitten diverse hormonen die de groei afremmen. Hoe kleiner het aquarium is, hoe hoger de verhouding hormoon zal zijn.

Dus, zorg voor een groot aquarium! Mocht je geen aquarium van 2,50+ meter kwijt kunnen, volstaat zeker in de eerste jaren een aquarium van 1,00 meter ook, zorg wel dat je de Goudvis na enkele jaren weg kan doen in bijvoorbeeld een grote vijver!

Zet een Goudvis nooit uit in het wild!

Een aquarium moet een bodem hebben, dit kan fijn grind zijn of bijvoorbeeld zand! Daarnaast kun je een paar ornamenten in je aquarium plaatsen (naar eigen smaak) of een stuk (kien)hout. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het hout in je aquarium plaatst! Een stuk hout uit de natuur kun je niet altijd plaatsen, zorg ervoor dat je dit eerst behandeld (hier komen we later zeker nog een keer op terug)

Een filter is wel een must eigenlijk, omdat deze vissen veel vervuiling veroorzaken is het belangrijk dat je het aquarium voorziet van een goed (extern) filter. Zorg voor een doorstroming van minimaal 3-4 keer je aquarium per uur! Hoe sterker het filter, hoe schoner het aquarium blijft. Een beetje stroming kan geen kwaad voor je Goudvissen.

Het is niet nodig om een thermosstaat/ radiator (kachel) te plaatsen in je aquarium. Een goudvissenaquarium kan prima op kamertemperatuur. Je aquarium is dan ongeveer 2 graden minder dan de temperatuur in je kamer. Maar zelfs daar onder kan niet veel kwaad, te warm natuurlijk wel! Enkele dagen boven 20 graden Celsius kan geen kwaad.

Plantjes, die kunnen wel. Houdt rekening met sowieso 2 punten, 1) Goudvissen zijn varkens. Ze houden van woelen in de bak en zullen ook van je planten eten. Omdat ze omnivoor zijn draaien ze hun hand niet om voor een stukje (of meer) plant! Planten moeten ook geschikt zijn voor je aquarium. Niet elke plant overleeft het om op kamertemperatuur gehouden te worden. Je kunt altijd kiezen voor een kunststof plantjes.

“Luchtbubbels” voor de zuurstof werken niet, en zijn niet nodig. Deze halen eerder zuurstof uit je water, waardoor je vissen in de problemen kunnen komen. Zorg liever voor een stromende oppervlakte van je aquarium zodat hierdoor beter zuurstof opgenomen kan worden.

Verlichting op je aquarium kan, dit is een keuze die je zelf maakt. Zelf vind ik dat mooier omdat je de vissen dan beter ziet. Maar het is niet echt nodig.

Een goudvis in het aquarium

Wat voer ik een Goudvis?

Dat de Goudvis alles eet, betekent niet dat je alles in het aquarium kan gooien. Een goed gebalanceerd dieet is zeer belangrijk voor je Goudvis. Vlokvoer speciaal voor Goudvissen is prima en genoeg. Hier zitten alle benodigde stoffen in verwerkt. Maar mocht je de Goudvis willen verwennen kun je ze ook levend voer geven.

Ander droogvoer

Vlokkreeftjes zijn ook te koop bij de dierenspeciaalzaak. Deze gedroogde voerdiertjes kunt u ook voeren aan uw Goudvissen. Vaak kunt u deze in zeer grote aantallen kopen. Voor nog geen 10 euro heeft u een emmer van 2,5 liter! Deze diertjes zijn ongeveer 1 cm groot.

Hoe en wat voer je aan je goudvissen? Voer nooit te veel!

Levendvoer voor je goudvis

Muggenlarven zijn een delicatesse voor uw Goudvissen. Deze zijn te koop bij een dierenspeciaalzaak of u kunt ze uit water in uw tuin halen. Zorg ervoor dat het water wel gezond is, en geef ze nooit met water maar filter de larven bijvoorbeeld met een koffiefilter. Let ook op dat u geen libelle larven meeneemt uw aquarium in! Spoel na het filteren de muggenlarven af door ze in kraanwater te bewaren voor een dag. Let wel op, geeft u te veel? Dan heeft u kans dat er muggen uit uw aquarium komen!

Tubifex worden zeker ook niet overgeslagen door uw Goudvissen. Kleine rode wormpjes die levend verkocht worden door de betere dierenhandel. Voer ze door ze in een speciaal korfje in het aquarium te hangen. Uw Goudvissen zullen hiervan genieten. De overgebleven Tubifex kunt u het beste in een natte krant bewaren in uw koelkast (een bakje eromheen kan altijd)

Watervlooien kom je overal tegen. In de meeste dierenwinkels worden deze verkocht. Je kunt ze ook uit de sloot scheppen, maar dit brengt onnodig veel risico met zich mee, waardoor je misschien wel een ziekte in je aquarium brengt. Naast voer houden ze je aquarium ook schoon, dus mocht je te veel voeren is het in dit geval niet erg!
Veel soorten levend voer kan je ook in handige deelblokjes in de diepvries vinden. Natuurlijk leeft het dan niet meer, maar na het ontdooien, zullen uw vissen hier ook van smullen.

Plantaardig voedsel

Naast bovenstaande traditionele voersoorten kunt u ook rustig een restje van uw eigen groente en fruit geven aan de Goudvis. Let wel op, groente dient gekookt te zijn voordat u het voert.

Denk eens aan druiven, appel, paprika (verwijder wel de pitjes), komkommer, spinazie of doperwten als u deze staat te bereiden in uw keuken. Snijd het wel klein zodat de Goudvissen het kunnen eten!

Welke soorten Goudvissen zijn er?

De Goudvis, meestal denk je dan gelijk aan een oranje vis met een korte staart. Of aan het visje van een loterij. Dat is ook zeker de meest voorkomende Goudvis, niet zo gek dat je die inbeeldt.

Er zijn echter een aantal verschillende soorten Goudvissen! Hieronder een opsomming

  • Shubunkin
  • Telescoopoog
  • Ryukin – Sluierstaart
  • Oranda – Leeuwenkop
  • Sarasa – Komeetstaart
  • Ranchu
  • Hemelkijker
  • Parelschubgoudvis
  • Hibuna – standaard Goudvis

Zoals je kunt zien is dit een behoorlijke lijst met Goudvissen. En ik weet zeker dat ik er nog een aantal niet heb genoteerd ook. Veel goudvissoorten zijn gekweekt om bepaalde variaties op te leveren. En niet iedereen vindt elk soort even mooi. De eerste, oorspronkelijke, Goudvissen waren echt goud van kleur. Tegenwoordig zijn ze in een variatie van oranje, geel, rood, zwart, wit, blauwachtig en een combinatie hiervan. Daarnaast zijn er ook diverse mutaties in omloop, waarvan je sommige niet tegen komt in Nederland.

Mutaties van Goudvissen zijn bijvoorbeeld: dubbele staarten, verdikkingen aan de kop, verlengde vinnen of blaasogen.

Soorten Goudvissen en hun omschrijving

De Shubunkin is een kweekvariant op de gewone Goudvis (Hibuna) deze vissen hebben een vlekken patroon over hun lichaam, waarin rood, wit, geel, oranje, blauw, wit en zwart in verwerkt kunnen zitten. Deze vis komt uit Japan en hebben een enkele staart. Er zijn diverse varianten van deze vis te krijgen, die uit Londen, Amerika of Bristol. Vaak worden deze vissen gehouden in vijvers.

De Telescoopoog is een Goudvis welke uitpuilende ogen heeft. Deze lijken veel op sluierstaart Goudvissen, maar hebben dan bolle ogen en zijn er ook in de kleuren zwart, oranje, rood, wit of een combinatie. De vis komt van oorsprong uit China. Ze zijn iets lastiger te houden in het aquarium omdat ze hun voedsel minder goed kunnen zien. Zorg dat ze de tijd krijgen om het eten op te eten.

De Ryukin is een Goudvis welke beter in een vijver gehouden kunnen worden. Ze zijn wat groter, en een kweekvariant op de normale “Nederlandse” Goudvis. Dit is een kortere, rondere Goudvis welke ongeveer 20 cm groot kan worden maar ook ongeveer 12 cm breed. Deze vis is in verschillende kleuren te krijgen, en heeft 2 staartvinnen.

De Oranda heeft een verdikking op zijn kop (wen genoemd) en is in verschillende kleurcombinaties te krijgen. Een bekende kleurcombinatie is “roodkapje”, je raadt het al… dit komt, doordat alleen de verdikking op zijn kop gekleurd is. De vorm, bol, zorgt ervoor dat deze vis soms wat moeite heeft met het houden van zijn evenwicht. Het is een trage sluierstaart-achtige (twee stuks) Goudvis.

De Sarasa of Komeetstaart is een van oorsprong Amerikaanse Goudvis en zwom in 1900 al rond in vijvers! Het is een actieve Goudvis, en kan echt door je aquarium racen. Het is een Goudvis die met aandacht zeker te kweken is! Helaas worden de staarten van deze vissen korter, door niet selectief kweken.

De Ranchu is een kweekvorm van de Leeuwenkop en komt van oorsprong uit Japan. Deze vis wordt geweekt omdat het schattig, lief en een beetje cartoon-ish uiterlijk heeft. Deze vis heeft een ronde rug. Deze Goudvis komt ook in diverse combinaties, of enkele van de standaard Goudvis kleuren voor.

De Parelschubgoudvis herken je aan de vorm, alsof je een golfbal en een vis met elkaar zou kruizen. De schubben zijn echt bolvormig. De vis heeft twee staarten en kunnen zowel lang als kort zijn. De oorsprong ligt in Japan. De verhouding van deze vis ligt anders dan de meeste Goudvissen.

De Hemelkijkeris een extreem exotische Goudvissen. Van deze soort hou je, of je vindt het een afschuwelijke vis. De telescoopogen gaan hoger staan, als de vis ouder wordt. Deze vis is een kweekvorm die in de natuur niet zou kunnen overleven. Is een erg trage zwemmer waardoor combineren met gewone Goudvissen afgeraden wordt.

De Hibuna – standaard Goudvis kennen we allemaal, deze kom je tegen in elke dierenzaak welke vissen verkoopt. Terwijl de oorsprong van de Goudvis in China ligt en gehouden werd van de jaren 960 -1279. Ligt de “moderne” verspreiding van de Goudvis in de handen van de Nederlander Job Baster, die leefde van 1711 tot 1775. Hij kweekte in vijvers de Goudvis en gaf deze weg aan zijn relaties.

Onderhouden van je aquarium

Elk aquarium heeft onderhoud nodig. Zo ook het aquarium van de Goudvis. Hoe groter het aquarium, hoe groter het filter, hoe minder je aan onderhoud moet uitvoeren. Het kleinere aquarium is sneller vies. Onderhoud van je aquarium bestaat uit verschillende onderdelen, sommige doe je vaker dan andere.

Omdat Goudvissen vervuilende vissen zijn heb je een groot filter op je aquarium. Dit filter haalt natuurlijk veel schadelijke stoffen uit je aquarium en zorgt ook voor de benodigde stroming. Echter is het belangrijk dat je eens in de 3 weken sowieso 30% water ververst. Zorg minimaal voor deze verversing, maar ververs nooit 100% van je water! Omdat aquariumwater diverse bacteriën hebben welke niet in kraanwater voorkomen kunnen je vissen zelfs doodgaan als je al het water ververst!

Onderhouden van je aquarium<br />

Let op, het kraanwater is ongeveer 7 graden Celsius. Als je water ververst kun je dit het beste doen met water welke ongeveer 2 á 3 graden kouder is dan je aquarium water. Anders krijgen je Goudvissen een grote schok.

Het filter moet ook schoon gemaakt worden, maar doe dit afwisselend met je bodem. Als je bij de ene onderhoudsbeurt het filter schoonmaakt laat je de bodem van je aquarium met rust en vice versa. Omdat beide veel bacteriën bevatten voorkom je zo dat je aquarium water te weinig bacteriën je bevat en de poep van je vissen niet meer verwerken. Haal ook niet de volledige bodem uit je aquarium, maar “stofzuig” de poep en rommel weg.

Je kunt ook de ramen schoonmaken, dit kan met speciale sponsjes verkrijgbaar in de dierenwinkel of aquariumspeciaalzaak. Je kunt natuurlijk ook een normaal (schuur)sponsje gebruiken, welke nergens anders voor gebruikt wordt.

Gebruik zeker geen schoonmaakmiddelen op plekken waar water terug kan lopen in je aquarium!

Overige belangrijke punten voor het aquarium

Een aquarium houden hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn een paar punten waar je standaard rekening mee moet houden. Algen groeien in bijna elk aquarium met een onbalans! Een boosdoener van deze algen zijn vaak, ook in combinatie, een kwestie van “te veel”. Te veel voeren, te veel zonlicht, te veel voeding, te veel van eigenlijk alles.

Er bestaan zogenaamde “algeneters”, maar vaak eten die niet echt algen of zijn niet bestemd voor een koud-wateraquarium, zorg liever voor een permanente oplossing.

Geef je de vissen te veel voer? Het voer moet binnen 3 minuten op zijn. Liever voer je een paar keer per dag (let op, elke keer moet het binnen 3 minuten opgegeten zijn) en soms even een dag niet.

Staat je aquarium in direct zonlicht? Ook dit kan betekenen dat je na de winter ineens last hebt van algen. Zet je aquarium dus op een plaats waar geen zonlicht direct je aquarium in schijnt.

Zitten er te veel Goudvissen in je aquarium? Dat zorgt natuurlijk voor te veel poep, te weinig beweegruimte en dus algen in je aquarium. Een Goudvis moet ongeveer 50 liter water hebben om te kunnen bewegen.

Schommelt de temperatuur te veel in je huiskamer? Dan kan je ook algen krijgen. Nu is het niet erg als het in de nacht 17 graden is in je huiskamer, daar kunnen de vissen ook wel tegen, maar direct zonlicht kan de temperatuur overdag best snel opjagen, waardoor je misschien overdag rustig op 20/22 graden zit.

Kortom, heb je algen in je aquarium? Los het op door op te letten wat je te veel doet of wat er te veel gebeurt.

Goudvissen kunnen niet met alle vissen gecombineerd worden. Met andere soorten Goudvissen moet je al opletten wat de snelheid is van de vissen onderling. Zo kunnen langzame vissen niet al het eten op eten als er snellere vissen in het aquarium zitten. Goudvissen kunnen niet met tropische vissen worden gecombineerd. Naast dat de temperatuurverschillen vaak te groot zijn is het verteringstelsel van een Goudvis anders dan van een tropische vissoort. Hierdoor willen ze vaak ander voedsel hebben, anders kunnen verstoppingen zorgen voor een vroegtijdige dood van je Goudvissen.

Dode vissen moet je zo snel mogelijk uit je aquarium halen. Dode vissen kunnen voor ziektes zorgen, of een stijging van de giftige stoffen zoals nitriet en dus uiteindelijk nitraat. Nitriet is een stof welke voortkomt uit de poep van je vissen (Ammoniak). Nitriet wordt door je (filter)bacteriën omgezet naar Nitraat. Als Nitraat niet meer opgenomen kan worden door de planten krijg je te veel en in hogere concentraties kan dit zorgen voor algen en eventueel vissterfte.

Ziektes bij Goudvissen

Natuurlijk kunnen ook Goudvissen ziek worden. Je herkent een zieke Goudvis vrijwel meteen. Deze wil namelijk niet eten, zwemt raar, is mager of juist dik en hapt naar lucht. Niet alle kenmerken zullen tegelijk tonen. De ontlasting is ook een belangrijke graadmeter van een gezonde Goudvis. Is de poep doorzichtig en blijft het achter de vis aan hangen, dan weet je bijna zeker dat je Goudvis ziek is. Kromgetrokken vissen, platte vinnen en openstaande schubben duiden ook op problemen.

Veel voorkomende kwalen bij Goudvissen zijn onder andere

  • Witte stip;
  • Zwemblaasziekte;
  • Waterzucht;

Witte stip, elke aquarium houder heeft ervan gehoord, hoeft geen groot probleem te zijn. Witte stip wordt veroorzaakt door een parasiet en is altijd in je aquarium aanwezig. Door tijdig te verversen zul je er alleen weinig van maken. Als je Goudvis stip heeft zal je zien dat deze gaat schuren langs oppervlakten. Je Goudvis heeft jeuk. Het behandelen van witte stip kan eenvoudig met worden behandeld met bijvoorbeeld eSha EXIT. Lees altijd goed de uitleg van dit medicijn op de verpakking voordat je het toevoegt aan je water. Voeg nooit zomaar medicijnen toe! Bij tropische vissen zijn er nog andere mogelijkheden om van je stip af te komen.

Zwemblaasziekte hoeft niet echt een probleem te zijn. Om rechtop te kunnen zwemmen hebben de vissen in je aquarium een zwemblaas. Hierin zit lucht, als er geen lucht inzit zinkt je vis en als deze helemaal vol zou zijn drijft de vis. Als hier een ontsteking in komt heb je kans dat de Goudvis schommelt in het water of zelfs uit balans gaat drijven. Grote kans dat dit binnen een paar dagen geneest zonder dat je er wat aan doet.

Waterzucht is misschien wel het meest vervelende wat een Goudvis kan hebben. Oedeem is een symptoom van bijvoorbeeld een tumor of hartproblemen. Meestal is hier niets meer aan te doen.

Tot slot, de Goudvis

Zoals je ziet omhelst deze vis meer dan op het eerste oog lijkt. Nog steeds is de Goudvis uitermate geschikt voor beginners. Maar omdat Goudvissen bij een goede verzorging oud kunnen worden is het belangrijk hier rekening mee te houden. Een Goudvis is misschien niet zo knuffel als een hond of een kat maar overleeft ze makkelijk.

Een Goudvis is een prima huisdier voor iemand die allergisch is voor de reguliere huisdieren! Maar denk wel na over de leeftijd, de tijd die het kost en het aquarium wat je neerzet voordat je een Goudvis koopt! Geef een Goudvis ook nooit cadeau!

Misschien is over de bekendste Goudvis niet zoveel bekend als de meeste mensen denken. Geniet van je vissen! Verzorg ze goed, ze zijn het waard!