Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Brochis multiradiatus
 
Nederlandse naam
Brochis multiradiatus
Geen afbeelding gevonden Brochis multiradiatus - Brochis multiradiatus
 
In het wild:
Lengte
7 cm
Herkomst
Brazilië, Colombia, Venezuela en Peru
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 26 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
2 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eieren worden afgezet op plantenbladeren of een fijnmazig rooster

Brochis multiradiatus

De Brochis multiradiatus, ook wel bekend als de Meerval Corydoras multiradiatus, is een soort zoetwatervis die behoort tot de familie Callichthyidae. Deze vis is afkomstig uit Zuid-Amerika en komt voor in landen als Brazilië, Colombia, Venezuela en Peru. Het is een populaire keuze voor aquariumliefhebbers vanwege zijn interessante kenmerken en gedrag.

Algemeen gedrag

Wat betreft het gedrag is de Brochis multiradiatus een vreedzame en sociale vis. Het is een bodembewoner die graag in groepen leeft, dus het wordt aanbevolen om minstens 6 exemplaren van deze vissoort samen te houden. Ze zijn actief overdag en vertonen interessant foerageergedrag terwijl ze de bodem van het aquarium doorzoeken op voedsel.

Kenmerken

De Brochis multiradiatus heeft een gedrongen lichaamsvorm met een afgeplatte buik en drie paar baarddraden rond zijn mond. De kleur van deze vis varieert van lichtbruin tot donkerbruin, met een patroon van donkere vlekken en strepen die over het lichaam verspreid zijn. Hij kan een maximale lengte van ongeveer 7 centimeter bereiken.

Kweken

De kweek van de Brochis multiradiatus kan in gevangenschap worden bereikt. Het zijn eierleggende vissen die hun eieren afzetten op een substraat, zoals plantenbladeren of een fijnmazig rooster. Na het afzetten worden de eieren bevrucht door het mannetje en bewaakt door beide ouders. Na ongeveer 4-5 dagen komen de eieren uit en kunnen de jongen worden gevoed met fijn stofvoer en later met opfokvoer.

Voedsel

Wat betreft voeding is de Brochis multiradiatus een alleseter. In het wild voeden ze zich voornamelijk met insectenlarven, kleine wormen en plantaardig materiaal. In een aquarium kunnen ze worden gevoed met een gevarieerd dieet, bestaande uit kwalitatief droogvoer, diepvriesvoer zoals artemia en muggenlarven, en ook met plantaardige voeding zoals spirulina.

Huisvesting

Om de Brochis multiradiatus goed te huisvesten, is het belangrijk om te zorgen voor een aquarium met een minimale grootte van 80 liter. Dit biedt voldoende zwemruimte en bodemoppervlakte voor deze vissen om te verkennen. Zorg ervoor dat de bak goed is ingericht met schuilplaatsen, zoals planten, rotsen en hout, waar de vissen kunnen schuilen en zich veilig voelen. Ze waarderen ook een zachte, fijnkorrelige bodem, omdat ze graag in het substraat graven.