home > aquarium-vissen > callichthyidae > corydoras-paleatus

Corydoras paleatus

Een leuke beginnersvis voor in je aquarium. De Corydora Paleatus is een kleinblijvende vredelievende bodemvis welke de hele dag door een beetje over de bodem van je aquarium scharrelt.

Gedrag van Corydoras paleatus

Corydora Paleatus zijn vredelievende vissen welke andere vissen met rust laten. Deze kleine tanks kunnen best wel in het territorium van andere vissen komen waarna ze weggejaagd zullen worden. Ze gaan lekker hun eigen gang en zullen zich er niet veel van aantrekken.

Kenmerken van Corydoras paleatus

Deze gevlekte Corydora lijkt een beetje peper en zout kleuren te hebben. Met her en daar een donkere vlek in de vinnen en bij de staart van de vis. Bij wildvang zul je meer contrast binnen de kleuren zien. Deze vis heeft in de rug en borstvinnen stekels zitten, welke uitzetten als er gevaar dreigt. Hierdoor zullen ze blijven steken in de bek/keel van een vogel, waardoor ze weer uitgespuugd worden. Ook kunnen ze hiermee blijven hangen in je netje.

Kweken met Corydoras paleatus

De kweek van deze vissen is vrij eenvoudig, dit gaat net zoals bij vele andere corydoras na het veelvuldig voeren en een verse waterwissel. De eieren worden her en der afgezet, na een aantal dagen komen de jongen uit. na het uitkomen leven de jongen een tijdje op de dooierzak, daarna kunnen ze over op fijn voer, zoals artemia.

De kweek van deze vissen kun je voorelkaar krijgen in een speciaal aquarium, of in gezelschapsaquarium. Met twee mannen en een vrouwtje kan je al een succesvolle kweek opzetten. Natuurlijk is het eenvoudiger met een grotere groep. De verhouding tussen man / vrouw zal zijn 2 tot 1.

Zodra de vrouwtjes dikker worden zijn ze klaar om te paren, en is er een roodachtige tint zichtbaar op haar lichaam. Als je rond dit moment een waterwissel van 30% uitvoert met kouder water triggert dit de paai. Je herkent het paren aan de T-positie van het mannetje in verhouding met de vrouwen.

Huisvesting van Corydoras paleatus

Deze vissen kunnen in een aquarium gehouden worden vanaf ongeveer 80cm met minimaal 50 liter water! Net als de andere corydora doe je ze het meeste plezier met een zandbodem. Dit om te voorkomen dat hun baardharen beschadigd raken! Een te hoog aquarium kan funnest zijn voor corydora! Deze vissen zul je voornamelijk op je bodem zien rondscharrelen.

Paspoort:
Familie
Lengte
7 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Corydoras paleatus
Nederlandse
Corydoras paleatus
 
In het wild:
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 26 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5-8 °dH
Zuurtegraad
6,5-7 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend