Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Acarichthys heckelii
 
Nederlandse naam
Acarichthys heckelii
Geen afbeelding gevonden Acarichthys heckelii - Acarichthys heckelii
 
In het wild:
Familie
Lengte
20 cm
Herkomst
Peru, brazielië, colombia
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
180 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Levendbarend
Broedplaats
Holenbroeder

Acarichthys heckelii

De blauwe acara, ook wel bekend als Heckel's acara, is een opvallende aquariumvis afkomstig uit Zuid-Amerika. Met zijn kenmerkende blauwe schubben en accenten van geel, groen en rood op de vinnen, is de blauwe acara een populaire keuze voor aquaria. De blauwe acara heeft een robuust lichaam met een karakteristiek silhouet met afgeronde vinnen. De blauwe acara is een populaire keuze voor aquaria vanwege zijn mooie kleuren en interessante gedrag. Het is een relatief eenvoudige vis om te verzorgen, maar het is belangrijk om rekening te houden met zijn territoriale aard en behoefte aan schuilplaatsen. Door te zorgen voor een geschikte leefomgeving en voeding kan de blauwe acara gezond en gelukkig blijven. In het algemeen is de blauwe acara een opvallende en interessante vis voor aquaria. Met zijn opvallende kleuren en actieve gedrag is het een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren aquarianen. Door te zorgen voor een geschikte leefomgeving, een gevarieerd dieet en voldoende ruimte en schuilplaatsen kan de blauwe acara gezond en gelukkig blijven.

Algemeen gedrag

De blauwe acara is territoriaal van aard en heeft behoefte aan veel schuilplaatsen en beplanting in het aquarium. Het is een actieve vis die graag zwemt en graaft, en het kan agressief worden ten opzichte van andere vissen in het aquarium. Het is daarom belangrijk om de blauwe acara te houden met andere vissen van vergelijkbare grootte en temperament. Het is echter mogelijk om meerdere blauwe acara's samen te houden als het aquarium groot genoeg is en er voldoende schuilplaatsen zijn.

Kenmerken

De blauwe acara behoort tot de familie Cichlidae en kan groeien tot ongeveer 20 cm lang. Het heeft een opvallende blauwe kleur op de schubben van zijn lichaam en kan soms gele of groene accenten op zijn vinnen hebben. De blauwe acara heeft grote ogen en sterke kaken waarmee hij zijn prooi kan vangen.

Kweken

worden gehouden in een apart aquarium met een temperatuur tussen de 26 en 28 graden Celsius en een pH-waarde van ongeveer 7,0. Het vrouwtje legt de eieren op een plat oppervlak, zoals een blad of een steen, en beide ouders zorgen voor de eieren en jongen. Het is belangrijk om het kweekaquarium te voorzien van voldoende schuilplaatsen en beplanting om de stress van de ouders te verminderen en om de overlevingskansen van de jongen te vergroten. De jongen kunnen worden gevoed met infusoriën en later met Artemia-naupliën en fijn gehakt droogvoer.

Voedsel

In de natuur voeden blauwe acara's zich met kleine vissen, insecten en schaaldieren. In gevangenschap kunnen ze worden gevoed met commercieel bereid visvoer, evenals levende of bevroren voedingsmiddelen zoals garnalen en wormen. Het is belangrijk om de blauwe acara een gevarieerd dieet te geven om te zorgen voor een goede gezondheid.

Huisvesting

De blauwe acara heeft een minimale bakmaat van ongeveer 100 liter nodig en heeft behoefte aan veel schuilplaatsen en beplanting. Het aquarium moet goed verlicht zijn en een temperatuur hebben tussen de 24 en 28 graden Celsius. De waterhardheid moet tussen de 5 en 15 dH liggen, en de pH-waarde moet tussen de 6,5 en 7,5 zijn. Het is belangrijk om het aquarium regelmatig te onderhouden door het water te verversen en de waterkwaliteit te controleren.