Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Crenicara punctulatum
 
Nederlandse naam
Crenicara punctulatum
Geen afbeelding gevonden Crenicara punctulatum - Crenicara punctulatum
 
In het wild:
Familie
Lengte
7 cm
Herkomst
Brazilië, Suriname en Guyana
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eierleggend

Crenicara punctulatum

De Crenicara punctulatum heeft een afgeplat lichaam met puntige vinnen en een donkere streep over het oog. Mannetjes zijn meestal iets groter en hebben helderdere kleuren dan vrouwtjes. De kleur van de vis varieert van geelachtig oranje tot rood en blauw met een aantal iriserende schubben. De Crenicara punctulatum is een populaire aquariumvis vanwege zijn mooie kleuren en interessante gedrag. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en doen het goed in een aquarium van minimaal 80 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt.

Algemeen gedrag

De Crenicara punctulatum is een vreedzame vis die over het algemeen goed samen kan leven met andere vissen in een gezelschapsaquarium. Ze kunnen echter territoriaal worden tijdens het broedseizoen en het is daarom aan te raden om een koppel te houden in een eigen aquarium.

Kenmerken

De Crenicara punctulatum kan ongeveer 7 cm lang worden. Het is een vis die relatief gemakkelijk te houden is en goed past in een gezelschapsaquarium.

Kweken

De Crenicara punctulatum is een eierleggende vis die zich relatief gemakkelijk kan voortplanten in het aquarium. Het is belangrijk om voldoende schuilplaatsen te bieden voor het broedproces, omdat de volwassen vissen de jongen anders kunnen opeten.

Voedsel

De Crenicara punctulatum is een omnivoor die voornamelijk leeft van klein levend of diepvriesvoer zoals Artemia, Daphnia en cyclops, maar ook droogvoer zoals vlokken en granulaatvoer wordt geaccepteerd.

Huisvesting

De Crenicara punctulatum heeft een aquarium nodig van minimaal 80 liter. Het aquarium moet goed beplant zijn en er moeten schuilplaatsen zijn om te voorkomen dat de vis gestrest raakt. Ze hebben een voorkeur voor water met een hogere temperatuur en een pH tussen de 6,5 en 7,5.