Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Geophagus pellegrini
 
Nederlandse naam
Geophagus pellegrini
Geen afbeelding gevonden Geophagus pellegrini - Geophagus pellegrini
 
In het wild:
Familie
Lengte
22 cm
Herkomst
Colombia
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
300 cm
Hardheid
4 - 12 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Eierleggend

Geophagus pellegrini

De Geophagus pellegrini, ook bekend als Pellegrini's aardeter, is een zoetwatervis die afkomstig is uit Zuid-Amerika. De vis heeft een kenmerkend uiterlijk met een bruin-beige lichaam en zwarte vlekken op de kop en vinnen. Het is een vrij grote vis die ongeveer 20 centimeter kan worden.

Algemeen gedrag

De Geophagus pellegrini is een vrij rustige vis die goed samengaat met andere vissoorten van vergelijkbare grootte. Ze zijn echter wel territoriaal en zullen hun gebied verdedigen tegen andere vissoorten. Het zijn ook graafgrage vissen die kunnen helpen bij het beluchten van de bodem.

Kenmerken

De Geophagus pellegrini staat bekend om zijn unieke uiterlijk en gedrag. De vis heeft een sterke kaken waarmee hij voedsel van de bodem kan oppakken. Daarnaast heeft hij een voorkeur voor zanderige bodems en veel schuilplaatsen.

Kweken

De Geophagus pellegrini is een vrij eenvoudige vis om te kweken. Het kweken kan in een apart kweekaquarium plaatsvinden met een zanderige bodem en veel schuilplaatsen. Het kweekproces kan worden gestimuleerd door het verhogen van de watertemperatuur en het aanbieden van voldoende voedsel.

Voedsel

De Geophagus pellegrini is een alleseter die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. In het wild voeden ze zich voornamelijk met algen, kleine vissen, schaaldieren en insectenlarven. In het aquarium kunnen ze worden gevoed met een gevarieerd dieet van vlokken, granulaat en diepvriesvoer.

Huisvesting

Om de Geophagus pellegrini te huisvesten, is een aquarium nodig van minimaal 300 liter. De vis heeft veel schuilplaatsen en een zanderige bodem nodig om te graven. Het aquarium moet ook goed beplant zijn om de vis een veilige omgeving te bieden.