Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Thorichthys ellioti
 
Nederlandse naam
Thorichthys ellioti
Geen afbeelding gevonden Thorichthys ellioti - Thorichthys ellioti
 
In het wild:
Familie
Lengte
20 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
150 cm
Hardheid
10 - 20 °dH
Zuurtegraad
7 - 8 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Platte opervlakkten

Thorichthys ellioti

De Thorichthys ellioti, ook wel bekend als de Elliot's cichlide, is een zoetwatervis die van nature voorkomt in Midden-Amerika. Het heeft een afgeplat lichaam met een ovale vorm en kan een indrukwekkende grootte bereiken van ongeveer 20 cm. De Thorichthys ellioti is een populaire keuze voor aquaria vanwege zijn interessante uiterlijk en gedrag. Het is relatief eenvoudig te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium.

Algemeen gedrag

De Thorichthys ellioti is een vreedzame vis die goed samen kan worden gehouden met andere soorten vissen. Het is een actieve zwemmer en kan worden gehouden in een aquarium met verschillende decoraties en schuilplaatsen.

Kenmerken

De Thorichthys ellioti behoort tot de familie van de Cichlidae en heeft een afgeplat lichaam met een ovale vorm. Het heeft een opvallende kleur, met een oranjebruine kleur op de bovenkant van het lichaam en felrode vinnen. De Thorichthys ellioti heeft ook een aantal zwarte vlekken op de staartvin en de zijlijn van het lichaam.

Kweken

De Thorichthys ellioti is relatief eenvoudig te kweken in gevangenschap. Een kweekpaar moet worden gehouden in een apart aquarium met voldoende schuilplaatsen en decoraties. De eieren worden afgezet op een plat oppervlak en de jongen kunnen worden gevoed met Artemia-naupliën en fijngehakt droogvoer.

Voedsel

De Thorichthys ellioti is een alleseter en kan worden gevoed met commercieel bereid visvoer, evenals levende of bevroren voedingsmiddelen zoals Artemia, Mysis en krill. Het is belangrijk om de Thorichthys ellioti een gevarieerd dieet te geven om te zorgen voor een goede gezondheid.

Huisvesting

De Thorichthys ellioti heeft een minimale bakmaat van ongeveer 200 liter nodig en heeft behoefte aan veel schuilplaatsen en decoraties in het aquarium. Het aquarium moet goed verlicht zijn en een temperatuur hebben tussen de 24 en 28 graden Celsius. De waterhardheid moet tussen de 10 en 20 dH liggen, en de pH-waarde moet tussen de 7,0 en 8,0 zijn. Het is belangrijk om het aquarium regelmatig te onderhouden door het water te verversen en de waterkwaliteit te controleren.