Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Moenkhausia pittieri
 
Nederlandse naam
Moenkhausia pittieri
Geen afbeelding gevonden Moenkhausia pittieri - Moenkhausia pittieri
 
In het wild:
Familie
Lengte
6 cm
Herkomst
Venezuela en Columbia
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
3 - 6 °dH
Zuurtegraad
5,5 - 7,5 pH
Plaats
midden
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Apart kweekaquarium

Moenkhausia pittieri

De diamantzalm, Moenkhausia pittieri, is een prachtige zoetwatervis die vaak wordt gehouden in aquaria. Deze vis heeft een slank en gestroomlijnd lichaam, met een zilverachtige kleur die doet denken aan de glinstering van diamanten, vandaar de naam. De schubben van de diamantzalm hebben een speciale reflectie, waardoor ze oplichten als ze worden belicht. De diamantzalm, Moenkhausia pittieri, is oorspronkelijk afkomstig uit de rivieren en beekjes in Venezuela en Colombia, in het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Deze vis behoort tot de familie Characidae en staat bekend om zijn vreedzame karakter en prachtige uiterlijk.

Algemeen gedrag

De diamantzalm is een vreedzame en sociale vis die goed gedijt in een groep. Het is aan te raden om minstens zes exemplaren van deze vis samen te houden, zodat ze zich veilig en op hun gemak voelen. Deze vis is actief en zwemt graag in de middelste en bovenste waterlagen van het aquarium.

Kenmerken

De diamantzalm heeft een gemiddelde lengte van ongeveer 5-6 centimeter. Hij heeft een langgerekt lichaam met een enigszins bolle buik. De kleur van de diamantzalm varieert van zilverachtig tot lichtblauw, en hij heeft een zwarte vlek op zijn kieuwdeksel.

Kweken

De diamantzalm is een eierleggende vis. Om de kweek te stimuleren, kunt u een apart kweekaquarium inrichten met fijnbladerige planten. Het water moet zacht en licht zuur zijn, met een temperatuur van ongeveer 24-28 graden Celsius. Na het afzetten van de eieren moeten de ouders worden verwijderd, omdat ze anders de eieren opeten. De jonge vissen kunnen worden gevoed met infusoriën en later overgaan op fijn stofvoer en artemia-naupliën.

Voedsel

De diamantzalm is een alleseter en accepteert zowel droogvoer als levend voer. Zorg voor een gevarieerd dieet dat bestaat uit hoogwaardig vlokkenvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals kleine insecten en wormen.

Huisvesting

Voor het houden van diamantzalmen is een aquarium van minimaal 60 liter aan te raden. Zorg voor een goede filtratie en zorg ervoor dat het water goed circuleert. Het aquarium moet voldoende beplanting hebben, zowel drijvende planten als planten die de bodem bedekken, om schuilplaatsen te bieden aan de vissen.