Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Hemigrammus erythrozonus
 
Nederlandse naam
Vuur Neon
Geen afbeelding gevonden Vuur Neon - Hemigrammus erythrozonus
 
In het wild:
Familie
Lengte
3.5 cm
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
4 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 7 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Tussen fijnbladige planten in een kweekbakje

Vuur Neon - Hemigrammus erythrozonus

De Vuur Neon heeft een grijsachtig lichaam met een opvallende oranje-rode horizontale streep die over zijn lichaam loopt. Deze streep begint bij de kieuwen en loopt door tot de staartvin. De vis heeft een slank lichaam en kan een lengte bereiken van ongeveer 3,5 centimeter. De Vuur Neon behoort tot de familie Characidae en is afkomstig uit Brazilië. Deze vis is gemakkelijk te houden en is daarom geschikt voor beginnende aquariumliefhebbers. De vis stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit en kan gehouden worden in een aquarium van minimaal 60 liter.

Algemeen gedrag

De Vuur Neon is een levendige en vreedzame vis die het beste gedijt in een groep van minimaal 6 exemplaren. Deze vis kan goed samenleven met andere kleine, vreedzame vissoorten en is daarom geschikt voor een gemeenschapsaquarium.

Kenmerken

De Vuur Neon is een vis met opvallende kleuren. Het lichaam van de vis is grijsachtig van kleur en heeft een opvallende oranje-rode horizontale streep. De vis heeft een slank lichaam en kan een lengte bereiken van ongeveer 3,5 centimeter.

Kweken

De Vuur Neon is een eierleggende vissoort. Om te kweken kun je het beste een kweekbakje inrichten met fijnbladige planten en een luchtfilter. De vis legt de eieren tussen de planten. Na het afzetten van de eieren kunnen de ouderdieren het beste uit het kweekbakje worden verwijderd. De eieren komen na 24 tot 36 uur uit en de jonge visjes kunnen worden gevoerd met infusoriën en later met klein levend voer.

Voedsel

De Vuur Neon is een alleseter en kan worden gevoerd met droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Zorg ervoor dat het voer gevarieerd is en niet te groot is voor de kleine bek van de vis.

Huisvesting

De Vuur Neon heeft een aquarium nodig dat goed beplant is en voldoende zwemruimte biedt. De vis stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit, maar zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 24 en 28 graden Celsius ligt en de pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5.