Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Apistogramma panduro
 
Nederlandse naam
Apistogramma panduro
Geen afbeelding gevonden Apistogramma panduro - Apistogramma panduro
 
In het wild:
Familie
Lengte
6 cm
Herkomst
Peru
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
2 - 6 °dH
Zuurtegraad
6 - 7 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holen broeder, broed in afgesloten donkere plaatsen. Een halve kokosnoot is een zeer geschikte plaats.

Apistogramma panduro

De Apistogramma panduro is een kleine en kleurrijke dwergcichlide afkomstig uit Zuid-Amerika. Het mannetje heeft een opvallende kleurstelling met een felgele buik en blauwe en rode kleuren op de borstvinnen, rugvin en staartvin. Het vrouwtje heeft een iets saaiere kleurstelling met een lichtere buik en minder opvallende kleuren op de vinnen. De Apistogramma panduro heeft een slank en gestroomlijnd lichaam en kan maximaal 5 cm lang worden. Deze vis lijkt op de Apistogramma nijsseni . De Apistogramma panduro is een kleurrijke en populaire aquariumvis die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Deze vis is relatief eenvoudig te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium met voldoende beplanting en schuilplaatsen. Reguliere waterverversingen zijn nodig om de waterkwaliteit te behouden. Deze vis kan goed gedijen in zacht en licht zuur water met een temperatuur tussen de 24 en 28 graden Celsius.

Algemeen gedrag

De Apistogramma panduro is een vreedzame vis die goed gedijt in een aquarium met andere rustige vissen. Het is een territoriale vis die een eigen territorium verdedigt en voornamelijk op de bodem van het aquarium leeft. De vis heeft de neiging zich vaak te verschuilen in holen en schuilplaatsen, waardoor ze zich veilig voelen. Deze vis kan enigszins verlegen zijn en heeft behoefte aan voldoende schuilplaatsen om zich veilig te voelen.

Kenmerken

De Apistogramma panduro is een vreedzame vis die goed gedijt in een aquarium met andere rustige vissen. Het is een territoriale vis die een eigen territorium verdedigt en voornamelijk op de bodem van het aquarium leeft. De vis heeft de neiging zich vaak te verschuilen in holen en schuilplaatsen, waardoor ze zich veilig voelen.

Kweken

De Apistogramma panduro is een vrij eenvoudige vis om te kweken. Het mannetje bouwt een nest van kleine stukjes hout of plantenmateriaal en lokt het vrouwtje vervolgens naar het nest om de eieren te leggen. Na het leggen van de eieren zal het mannetje het nest bewaken en zorgen voor de jongen. Na ongeveer drie tot vier dagen komen de eieren uit en na ongeveer een week beginnen de jongen vrij te zwemmen. De jongen kunnen worden gevoed met infusoriën en later met Artemia-naupliën en fijn gemalen vlokkenvoer.

Voedsel

De Apistogramma panduro is een omnivoor en kan worden gevoed met commercieel bereid visvoer, levend voer en diepvriesvoer. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten voer om een gebalanceerd dieet te garanderen. Zorg ervoor dat het voer in kleine porties wordt gegeven om overvoeding te voorkomen.

Huisvesting

De Apistogramma panduro heeft een aquarium van minimaal 60 liter nodig en moet worden gehouden in een aquarium met voldoende schuilplaatsen en beplanting. Het aquarium moet worden ingericht met veel stenen, hout, bladeren en andere schuilplaatsen. Houd er rekening mee dat deze vis territoriaal is en een eigen territorium nodig heeft om zich veilig te voelen. Zorg voor een goed afgesloten aquarium, aangezien deze vis goed kan springen. Gefilterd en regelmatig ververst water is essentieel voor het welzijn van deze vis.