home > aquarium-vissen > cichlidae > apistogramma-panduro

Apistogramma panduro

De Apistogramma panduro is een mild agressieve Apistogramma, zowel onderling als naar andere aquarium genoten. Hij zal andere vissen niet openlijk lastig vallen maar is erg gesteld op zijn territorium. Deze vis kan het beste als koppel (man/vrouw) gehouden worden. Bij een harem zullen de vrouwtjes onderling agressief gedrag vertonen. Bij meerdere paartjes is een groter aquarium noodzakelijk.

De vis komt van oorsprong uit Peru en is voor het eerst beschreven in 1997. Zijn directe soortgenoot de Apistogramma Nijsseni is vredelievender in het aquarium naar andere vissen toe.

Gedrag van Apistogramma panduro

Het gedrag van de Apistogramma panduro is zoals veel andere Apistogramma soorten, territoriaal naar soortgenoten maar ook naar andere vissen. Doordat deze iets minder vredelievend is deze ook naar andere A. panduro's mild agressief. Dit hoeft geen belemmering te zijn van het houden van een koppeltje van deze vissen.

Kenmerken van Apistogramma panduro

De Apistogramma panduro is een echte dwergcichlide, met ongeveer 8 cm is het een zeer leuke vis met een pittig karakter. De vis moet in paartjes gehouden worden en is mild agressief te noemen.

De vrouwtjes kenmerken zich door hun gele lichaam met zwarte stippen/vlekken terwijl de mannen een fel blauwe gloed hebben.

Kweken met Apistogramma panduro

Net zoals bij vele in de Apistogramma klasse is de kweek van deze vis redelijk eenvoudig. Het paartje vormt een nest in een besloten ruimte waarbij het vrouwtje & het mannetje bij het netst blijven om deze te bewaken. Na het uitkomen van de eitjes, ongeveer 2-3 dagen, komen er 100 jongen vrij. Deze worden beschermt door de ouders.

Voedsel voor Apistogramma panduro

De Aoustigramma panduro is iets moeilijker met het eten en gaat alleen voor hoge kwaliteit voedsel. Levend voer is zeer belangrijk en zal ook goed gegegeten worden. Ook jonge dieren zullen het goed doen op net uitgekomen artemia. Zelf heb ik nog geen ervaring met droog voer.

Huisvesting van Apistogramma panduro

Het aquarium voor de A. panduro moet ingericht zijn met kienhout, (drijf)planten, holletjes (een halve kokosnoot doet het goed) en bladeren op de grond. Er kan een paartje gehouden worden vanaf een aquarium van 80 cm, meerdere koppels kunnen gehouden worden vanaf 160-200 cm.

Paspoort:
Familie
Lengte
8 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Apistogramma panduro
Nederlandse
Apistogramma panduro
 
In het wild:
Herkomst
Peru
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
23 - 29 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
3,0 °dH
Zuurtegraad
5,5 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holen broeder, broed in afgesloten donkere plaatsen. Een halve kokosnoot is een zeer geschikte plaats.