Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Apistogramma nijsseni
 
Nederlandse naam
Apistogramma nijsseni
Geen afbeelding gevonden Apistogramma nijsseni - Apistogramma nijsseni
 
In het wild:
Familie
Lengte
6,5 cm
Herkomst
Peru
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
2 - 6 °dH
Zuurtegraad
6 - 7 pH
Plaats
bodem - midden
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend

Apistogramma nijsseni

De Apistogramma nijsseni is een kleine en kleurrijke dwergcichlide afkomstig uit Zuid-Amerika. Deze vis heeft een slank en gestroomlijnd lichaam en kan maximaal 6 cm lang worden. Het mannetje heeft een opvallende kleurstelling met een felgele buik, blauwe strepen op de borstvinnen, en een rood-oranje kleur op de staartvin en rugvin. Het vrouwtje heeft een iets saaiere kleurstelling met een lichtere buik en minder opvallende kleuren op de vinnen. Zorg voor een goed afgedekt aquarium, de vis kan springen.

Het mannetje van de Apistogramma nijsseni heeft een opvallende kleurstelling met een felgele buik, blauwe strepen op de borstvinnen en een rood-oranje kleur op de staartvin en rugvin. Het vrouwtje heeft een iets saaiere kleurstelling met een lichtere buik en minder opvallende kleuren op de vinnen. Over het algemeen heeft deze vis een prachtige en opvallende kleurstelling, wat een reden is waarom hij zo populair is bij aquariumliefhebbers. De Apistogramma nijsseni is een kleurrijke en populaire aquariumvis die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Deze vis is relatief eenvoudig te verzorgen en kan goed gedijen in een goed ingericht aquarium met voldoende beplanting en schuilplaatsen. Reguliere waterverversingen zijn nodig om de waterkwaliteit te behouden. Deze vis kan goed gedijen in zacht en licht zuur water met een temperatuur tussen de 24 en 28 graden Celsius.

Algemeen gedrag

De Apistogramma nijsseni is een vreedzame vis die goed gedijt in een aquarium met andere rustige vissen. Het is een territoriale vis die een eigen territorium verdedigt en voornamelijk op de bodem van het aquarium leeft. De vis heeft de neiging zich vaak te verschuilen in holen en schuilplaatsen, waardoor ze zich veilig voelen. Deze vis kan enigszins verlegen zijn en heeft behoefte aan voldoende schuilplaatsen om zich veilig te voelen.

Kenmerken

De Apistogramma nijsseni is een vreedzame vis die goed gedijt in een aquarium met andere rustige vissen. Het is een territoriale vis die een eigen territorium verdedigt en voornamelijk op de bodem van het aquarium leeft. De vis heeft de neiging zich vaak te verschuilen in holen en schuilplaatsen, waardoor ze zich veilig voelen.

Kweken

De Apistogramma nijsseni is een relatief eenvoudige vis om te kweken. Het mannetje bouwt een nest van kleine stukjes hout of plantenmateriaal en lokt het vrouwtje vervolgens naar het nest om de eieren te leggen. Het mannetje zal het nest bewaken en zorgen voor de jongen. Na ongeveer drie tot vier dagen komen de eieren uit en na ongeveer een week beginnen de jongen vrij te zwemmen. De jongen kunnen worden gevoed met infusoriën en later met Artemia-naupliën en fijn gemalen vlokkenvoer.

Voedsel

De Apistogramma nijsseni is een omnivoor en kan worden gevoed met commercieel bereid visvoer, levend voer en diepvriesvoer om een gebalanceerd dieet te garanderen. Het is aan te raden om het voer in kleine porties te geven om overvoeding te voorkomen.

Huisvesting

De Apistogramma nijsseni heeft een aquarium van minimaal 60 liter nodig en moet worden gehouden in een aquarium met voldoende schuilplaatsen en beplanting. Het aquarium moet worden ingericht met veel stenen, hout, bladeren en andere schuilplaatsen. Houd er rekening mee dat deze vis territoriaal is en een eigen territorium nodig heeft om zich veilig te voelen. Zorg voor een goed afgesloten aquarium, aangezien deze vis goed kan springen. Gefilterd en regelmatig ververst water is essentieel voor het welzijn van deze vis.