Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Pterophyllum
 
Nederlandse naam
Maanvis
Geen afbeelding gevonden Maanvis - Pterophyllum
 
In het wild:
Familie
Lengte
10-15 + 18-25(hoog) cm
Herkomst
Amazone
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
26 - 27 °c
Lengte aquarium
120 cm
Hardheid
4,0-12,0 - °dH
Zuurtegraad
6,0-7,0 - 0,00 pH
Plaats
midden
Moeilijkheids graad
gevorderde
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Op gladde verticale oppervlakten

Maanvis - Pterophyllum

De maanvis is een hoge, platte vis. Vanuit de puntjes van de rugvin tot de puntjes van zijn borstvin kan deze vis een hoogte van 25 cm halen. Het zijn vissen welke bekend staan als agressieve dieren, echter is dit een onjuist beeld van de vis. Mits goed gehouden kunnen deze vissen uitgroeien tot ware juwelen in het aquarium.

Door de verschillende herkomst en kweekmogelijkheden van deze vis kun je verschillende types maanvis tegenkomen in de dierenwinkel.
De meest bekende zijn toch wel de volgende soorten:

  • Pterophyllum altum
  • Pterophyllum leopoldi
  • Pterophyllum scalare

Algemeen gedrag

Het gedrag naar andere vissen toe is tollerant, tot ze een nest krijgen. Dan kan de vis agressief worden en zal het de andere vissen wegjagen. In een groep van maanvissen is het tegen over de rest van de groep ook tollerant, echter zullen er altijd wel een of twee maanvissen in de groep zitten welke tot pispaaltje worden bestempeld.

Kenmerken

De vis kenmerkt zich door zijn statige, hoge lichaam wat door zijn vinnen wordt gecreëerd. Door de verschillende (kweek) varianten verschillen de kleuren van zilver tot oranje. Net hoever er mee doorgekweekt is. De originele kleur is afhankelijk van de herkomst van de vis, en kan onder soort genoten afwijken.

Kweken

De kweek is over het algemeen redelijk eenvoudig. Er zal en verticaal oppervlakte worden schoongepoetst door de ouder dieren, hierop worden 100-400 eitjes afgezet welke worden bewaakt door de ouders. Na 3 dagen komen de eitjes uit, na een dag of 8 zullen de visjes vrij gaan zwemmen. Voer de visjes, na het verdwijnen van de dooierzak met artemia of infuus. Ouders zijn fel tegen andre dieren in de bak wanneer ze jongen hebben.

Voedsel

De maanvis is een alles eter, van vlokvoer tot levend voer. Wanneer je grote maanvissen hebt zullen ze er niet voor terug deinzen om een Kardinaal Tetra, of een gelijke vis, te eten. Men zegt dat dit anders is als de maanvis vanaf kleins af aan opgroeit met Kardinalen. Maar dit hangt sterk af van de maanvis zelf.

Huisvesting

De maanvis is een mooie, platte en hoge vis met mooie lange vinnen. Deze vinnen komen het beste tot hun recht wanneer ze in een hoge bak kunnen opgroeien (minimaal 50cm hoog). Per vis wordt ongeveer 50 liter water gerekend. De maanvis behoort, naast baarsachtige beenvissen, ook tot de Cichlidae. Maanvissen kun je het beste met minimaal 5, of een bewezen koppel houden.

Qua inrichting moet je denken aan zwaardplanten en hier en daar wat hout. De vis zal over het algemeen door het midden van het aquarium zwemmen en heeft daarom wel ruimte hiervoor nodig.