Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Danio Rerio
 
Nederlandse naam
Zebravis
Geen afbeelding gevonden Zebravis - Danio Rerio
 
In het wild:
Familie
Lengte
5 cm
Herkomst
India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Myanmar
Werelddeel
Azië
 
In het aquarium:
Temperatuur
18 - 26 °c
Lengte aquarium
60 cm
Hardheid
5 - 20 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Gebruikt beplanting of fijnbladerige planten als paaiplaats.

Zebravis - Danio Rerio

De Danio Rerio, ook wel bekend als de zebravis, is een kleine, slanke vis met een gestroomlijnd lichaam dat ongeveer 5 centimeter lang kan worden. Het lichaam heeft een zilverachtige kleur met donkere, horizontale strepen die over het hele lichaam lopen, waardoor de vis zijn karakteristieke zebrapatroon krijgt. De vinnen van de Danio Rerio zijn transparant en de rugvin heeft een zwarte vlek aan het einde. De ogen van deze vis zijn groot en felrood, wat bijdraagt aan zijn levendige en aantrekkelijke uiterlijk. De Danio Rerio behoort tot de familie Cyprinidae en is afkomstig uit India, Bangladesh, Nepal, Bhutan en Myanmar. Het is een veelzijdige en populaire aquariumvis die geschikt is voor beginners en gevorderde aquariumliefhebbers. De vis heeft geen speciale eisen met betrekking tot het aquarium en kan gedijen in de meeste watercondities.

Algemeen gedrag

De Danio Rerio is een actieve en levendige vis die van nature in groepen leeft. Het is daarom belangrijk om deze vis in groepen van minimaal 6 exemplaren te houden om stress te voorkomen. Deze vis is sociaal en vredelievend en kan goed overweg met andere kleine vissoorten in een gezelschapsaquarium.

Kenmerken

De Danio Rerio heeft een slank en gestroomlijnd lichaam dat ongeveer 5 centimeter lang kan worden. Het lichaam heeft een zilverachtige kleur met donkere, horizontale strepen die over het hele lichaam lopen, waardoor de vis zijn karakteristieke zebrapatroon krijgt. De vinnen van de Danio Rerio zijn transparant en de rugvin heeft een zwarte vlek aan het einde. De mond van de vis is klein en ligt aan de onderkant van het lichaam. Het lichaam van de Danio Rerio is lang en slank, waardoor hij snel en wendbaar is in het water. De vis heeft kleine schubben die bedekt zijn met een gladde en glanzende huid. De mannetjes zijn slanker en hebben een fellere kleur dan de vrouwtjes.

Huisvesting

De Danio Rerio heeft een aquarium nodig dat is ingericht met veel schuilplaatsen en decoraties zoals kienhout, stenen en planten. Het aquarium moet minimaal 60 liter zijn en de temperatuur moet tussen de 18 en 26 graden Celsius zijn. De zuurtegraad van het water moet tussen de 6.5 en 7.5 pH liggen. De vis heeft behoefte aan voldoende zwemruimte, dus het aquarium moet lang genoeg zijn om de vis de ruimte te geven om te zwemmen en te spelen.