Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Apistogramma macmasteri
 
Nederlandse naam
Apistogramma macmasteri
Geen afbeelding gevonden Apistogramma macmasteri - Apistogramma macmasteri
 
In het wild:
Familie
Lengte
8 cm
Herkomst
Zuid-Amerika
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
4 - 15 °dH
Zuurtegraad
6 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
gemiddeld
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holenbroeder, Eierleggend, monogaam

Apistogramma macmasteri

De Apistogramma macmasteri heeft een compacte lichaamsvorm en een gemiddelde grootte van ongeveer 7 tot 10 centimeter. De kleuren van deze vis variëren sterk, maar ze hebben meestal een basis van geel of oranje met blauwe, rode of groene accenten. De mannetjes hebben vaak langere vinnen en meer intense kleuren dan de vrouwtjes. De Apistogramma macmasteri is een populaire keuze voor aquarianen vanwege zijn kleurrijke uiterlijk en interessante gedrag. Ze kunnen worden gehouden in een speciaal ingericht aquarium dat zorgt voor voldoende schuilplaatsen en schaduwrijke gebieden. Het is belangrijk om ze te voorzien van een goed uitgebalanceerd dieet en een geschikte watertemperatuur.

Algemeen gedrag

Apistogramma macmasteri is een vreedzame vis, maar kan territoriaal gedrag vertonen, vooral tijdens het broedseizoen. Ze bewonen meestal de onderste waterlagen van het aquarium en vertonen vaak interessante interacties met hun omgeving. Deze vis is nieuwsgierig en actief, en zal graag schuilen tussen planten, hout of rotsen.

Kenmerken

Deze dwergcichlide staat bekend om zijn prachtige vinuitlopers, die bij de mannetjes vaak langer en puntiger zijn dan bij de vrouwtjes. De rugvin van de mannetjes kan worden uitgezet om indruk te maken op potentiële partners of rivalen. Verder hebben ze een vrij grote bek, die ze gebruiken om voedsel te zoeken en territorium te verdedigen.

Kweken

De kweek van de Apistogramma macmasteri kan een uitdagende maar lonende ervaring zijn. Het is het beste om een speciaal kweekaquarium in te richten met fijn zand als substraat. Het vrouwtje zal een geschikte broedplaats zoeken, zoals een grot of hol, waar ze haar eieren zal leggen en bewaken. Beide ouders zullen voor de jongen zorgen en hen beschermen tegen indringers.

Voedsel

De Apistogramma macmasteri is een omnivoor en kan worden gevoed met een gevarieerd dieet. Ze accepteren graag levend voedsel zoals Artemia, watervlooien en muggenlarven. Daarnaast kunnen ze worden gevoed met hoogwaardig droogvoer, zoals vlokken, pellets of korrels. Het is belangrijk om hun dieet af te wisselen en ze regelmatig te voeren.

Huisvesting

Deze vis gedijt goed in een aquarium van minimaal 80 liter, maar grotere aquaria met meer zwemruimte worden aanbevolen voor een groep van deze vissen. Zorg voor voldoende schuilplaatsen, zoals hout, planten en grotten. Ook moeten er plekken zijn met weinig stroming, waar ze kunnen rusten en broeden.