Kersenbuik Cichlide - Pelvicachromis pulcher
De Kersenbuikcichlde is misschien wel een van de bekendste cichliden die er rondzwemmen in de aquaria van tegenwoordig. De vis, herkenbaar aan de felrode buik, is een voorbeeld van hoe een muilbroeder moet zijn. Het kan een temperamentvolle vis zijn, die zijn plek in het aquarium verdedigt.
Gedrag van Kersenbuik Cichlide
Het gedrag van deze vissen is leuk om te bestuderen. De vis herbergt alle kenmerken van een cichlide. De broedzorg, het verdedigen van het territorium, het vertonen van felle kleuren.
De vis wil paarsgewijs gehouden worden, in aquaria vanaf ongeveer 80 cm, ze kunnen ook slecht met andere cichlide omdat ze een redelijke territoriumdrift hebben.
Kweken met Kersenbuik Cichlide
Het kweken met Kersenbuikcichlide is niet lastig. Het aquarium moet voldoende beplant zijn, daarnaast wil de kersenbuik een aantal schuilplaatsen hebben zodat hij zelf zijn plekje kan uitvinden om te nestelen. Een bloempot, geplaatst op zijn kop met een ingang, werkt goed om eieren af te zetten. Een halve kokosnoot, of een grot in kienhout kunnen ook gebruikt worden door de kersenbuik. Na het uitkomen zorgen beide ouders voor de jonge visjes. De vis beschermt en verzorgt zijn kroost vanaf het ei-leggen. Wat soms voor mede vissen behoorlijk vervelend is, zo mag er niemand in het territorium komen. De jonge vissen worden regelmatig verplaatst door het ouderstel.
Huisvesting van Kersenbuik Cichlide
Kersenbuikjes kunnen gevoerd worden met levend voer, maar ook vlokvoer wordt gegeten. Het is een jager die ook op andere (baby)vissen jaagt. Zorg ervoor dat de vis genoeg schuilplaatsen in het aquarium heeft, zodat het niet op een schuilplaats hoeft te richten. Hout en stenen kunnen gebruikt worden voor de inrichting van het aquarium. De bodem, zand of grind, wordt ook door de kersenbuik verplaatst als dat nodig is.