Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Pelvicachromis pulcher
 
Nederlandse naam
Kersenbuik Cichlide
Geen afbeelding gevonden Kersenbuik Cichlide - Pelvicachromis pulcher
 
In het wild:
Familie
Lengte
10 cm
Herkomst
Nigeria
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
5 - 15 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend
Broedplaats
Holenbroeder

Kersenbuik Cichlide - Pelvicachromis pulcher

De kersenbuik cichlide, ook bekend als Pelvicachromis pulcher, is een kleurrijke en populaire aquariumvis. Het heeft een gedrongen lichaam en een felrode buik met blauw-groene schubben op de rug en flanken. Het mannetje heeft langere en puntigere vinnen dan het vrouwtje. De kersenbuik cichlide komt oorspronkelijk uit West-Afrika en leeft daar in langzaam stromende rivieren en beekjes. In het wild voeden ze zich met insectenlarven, kleine schaaldieren en algen.

Algemeen gedrag

De kersenbuik cichlide is een rustige en vreedzame vis die goed samen kan leven met andere niet-agressieve vissen. Hoewel het een territoriale vis is die zijn eigen plekje in het aquarium opeist en verdedigt, kunnen kersenbuiken over het algemeen in groepen van minimaal 6 vissen worden gehouden zonder problemen. Hierbij wordt de agressie onderling verdeeld en zullen de vissen over het algemeen goed samenleven zonder vechtpartijen. Daarnaast is het ook mogelijk om kersenbuik cichliden als paartje te houden, wat vooral geschikt is als het aquarium te klein is om een groep te huisvesten. Houd er wel rekening mee dat bij het houden van meerdere paartjes, agressie tussen de vissen kan ontstaan. In dat geval is het aan te raden om extra schuilplaatsen te voorzien.

Kenmerken

De kersenbuik cichlide kan maximaal 10 centimeter groot worden en heeft een levensduur van 5 tot 7 jaar. Het is een sociaal dier dat ook in een groep van 6 vissen kan worden gehouden. Het geslachtsverschil is te zien aan de lengte en vorm van de vinnen.

Kweken

Het kweken van de kersenbuik cichlide is relatief eenvoudig. Zorg voor een mannetje en een vrouwtje in een aquarium met voldoende schuilplaatsen. Het vrouwtje legt haar eieren in het holletje en het mannetje bevrucht de eitjes. Beide ouders zorgen voor de jongen en beschermen ze tegen indringers.

Voedsel

De kersenbuik cichlide kan gevoerd worden met droogvoer, diepvriesvoer en levend voer zoals muggenlarven en watervlooien. Het is belangrijk om kleine hoeveelheden voer over de dag te verspreiden.

Huisvesting

Om de kersenbuik cichlide goed te kunnen huisvesten in het aquarium, moeten verschillende factoren in acht worden genomen. De kersenbuik cichlide heeft een minimale bakmaat van 80 liter nodig, vooral als ze in een groep van 6 vissen worden gehouden. De ideale watertemperatuur voor kersenbuik cichliden ligt tussen 24 en 28 graden Celsius, en de PH-waarde moet liggen tussen 6,5 en 7,5. De KH-waarde moet tussen de 5 en 15 liggen en de stroming in het aquarium moet zwak tot matig zijn. Kersenbuik cichliden hebben gemiddeld tot weinig licht nodig, dus verlichting moet niet te fel zijn. Ze hebben behoefte aan schuilplaatsen in het aquarium omdat ze holenbroeders zijn. Het is aan te bevelen om voldoende schuilplaatsen in het aquarium te voorzien, zoals stenen, hout en schelpen. Het kweken van kersenbuik cichliden is relatief eenvoudig, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor een mannetje en een vrouwtje in het aquarium met voldoende schuilplaatsen. Het vrouwtje legt haar eieren in het holletje en het mannetje bevrucht de eitjes. Beide ouders zorgen voor de jongen en beschermen ze tegen indringers.