Paspoort
 
Wetenschappelijke naam
Sarotherodon melanotheron
 
Nederlandse naam
Sarotherodon melanotheron
 
In het wild:
Familie
Lengte
15 cm
Herkomst
West-Afrika
Werelddeel
Afrika
 
In het aquarium:
Temperatuur
22 - 28 °c
Lengte aquarium
120 cm
Hardheid
5 - 20 °dH
Zuurtegraad
6,5 - 8,5 pH
Plaats
onder
 

Uitleg van ontbrekende afbeeldingen

Niet alle vissen hebben een afbeelding, wij gebruiken alleen afbeeldingen als deze naar ons toegestuurd worden om te mogen gebruiken! Aangezien we meer dan 1.200 vissen in onze database hebben kunnen we altijd afbeeldingen gebruiken! Mocht je een afbeelding hebben, stuur deze dan in via info@aquariumdatabase.nl!

Sarotherodon melanotheron

Sarotherodon melanotheron, ook wel bekend als de zwarte tilapia, is een zoetwatervis die populair is in zowel aquacultuur als in aquaria. Het is een robuuste vis die bekend staat om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende wateromstandigheden. Deze vissoort is een van de vele soorten tilapia die oorspronkelijk uit Afrika komen en nu wereldwijd worden gekweekt voor voedsel en als aquariumvis.

Algemeen gedrag

Sarotherodon melanotheron is een relatief vreedzame vis die goed kan samenleven met andere vissoorten van vergelijkbare grootte. Ze kunnen echter territoriaal worden tijdens het broedseizoen.

Kenmerken

Deze vis heeft een afgeplatte, ovale lichaamsvorm met een zilverachtige kleur en donkere verticale strepen. De vinnen zijn vaak donkerder van kleur. Volwassen exemplaren kunnen een lengte van ongeveer 15 centimeter bereiken.

Kweken

Sarotherodon melanotheron is een substraatbroeder, wat betekent dat ze hun eieren op een vaste ondergrond leggen en deze vervolgens bewaken. Het mannetje graaft vaak een kuiltje waarin de eieren worden gelegd. Beide ouders zorgen voor de jongen.

Voedsel

Deze vissen zijn omnivoren en hun dieet bestaat uit algen, plantaardig materiaal, kleine ongewervelden en speciaal samengesteld visvoer.

Huisvesting

Voor het houden van Sarotherodon melanotheron in een aquarium is een ruime bak nodig met voldoende schuilplaatsen, zoals rotsen en hout. Zorg voor een goede filtratie en regelmatige waterverversing om de waterkwaliteit op peil te houden.