home > aquarium-vissen > loricariidae > koning-tijgermeerval

Koning tijgermeerval - Hypancistrus sp L333

De tijgermeerval, ook wel bekend als Panaque sp. L333, is een prachtige vis die vaak gehouden wordt in zoetwateraquaria. Deze vis, die afkomstig is uit Zuid-Amerika, wordt gekenmerkt door zijn unieke en opvallende tekeningen, evenals zijn grote grootte. De L333 is met zijn 12-15 cm een leuke vis om te houden in aquaria vanaf 100 cm, de vis zelf is niet lastig om te houden, en is een leuke toevoeging aan het aquarium. De vis zorgt wel wat voor vervuiling, dus een goede pomp is zeker aan te raden.

tijgermeervallen zijn vriendelijke vissen die goed samenleven met andere vissen, zolang deze niet klein genoeg zijn om als voedsel beschouwd te worden. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg ruimte hebt in het aquarium voor deze vis, omdat ze een groot territorium hebben.

Gedrag van Koning tijgermeerval

Deze vissen zullen territoriaal zijn naar soortgenoten. Ze kunnen zich prima verdedigen. Als de L333 in het aquarium kan verstoppen, vinden ze jouw aquarium al snel prima. Je zult een goed voelende L333 vaker voorbij zien zwemmen dan veel andere soorten meervallen.

Kenmerken van Koning tijgermeerval

Er zijn 4 soorten van de L333 bekend, elk met zijn eigen vind plaats, maar ook met zijn eigen tekeningen

  • Alenquer: dunnere, vale lijnen
  • Boda Seda: dunnere, gele lijnen
  • Porto do Moz: brede lijnen en een felle kleur geel
  • Xingu: meest voorkomende aftekening
Elk onderstoortword dus gevonden in zijn eigen rivier, hierdoor zitten er kleine verschillen in de vissen.

Kweken met Koning tijgermeerval

De kweek van deze dieren is niet moeilijk, ze kweken vanaf een cm of 9, ze leggen 20 tot 30 eieren welke door de man verzorgt worden. Bij het uitkomen zullen de jongen leven op de dooierzak, hierna kunnen de jongen gevoerd worden met pas uitgekomen artemia.

Voedsel voor Koning tijgermeerval

De L333 heeft een gevarieerd dieet nodig. Denk aan bijvoorbeeld ook mosselen, komkommer of speciaal voer voor Hypancistrus soorten. Diepvriesvoer zal het ook goed doen. Het is belangrijk om te weten dat de tijgermeerval een speciaal dieet nodig heeft. Deze vis is een herbivoor en heeft een specifieke voorkeur voor harde schaaldieren, zoals schelpdieren en kreeftachtigen.

Huisvesting van Koning tijgermeerval

Een lang en breed aquarium is wat geschikt is voor deze vissen. Met alle L-nummers geld eigenlijk hetzelfde. Ze hebben vrij weinig aan een hoog aquarium. Houdt deze vissen op minimaal 120 cm lengte. Zorg voor een aquarium met voldoende hout en stenen. Zorg voor (natuurlijke) grotten waar de vissen in kunnen schuilen.

Paspoort:
Familie
Lengte
15 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Hypancistrus sp L333
Nederlandse
Koning tijgermeerval
 
In het wild:
Herkomst
Brazilië
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
24 - 30 °c
Lengte aquarium
100 cm
Hardheid
2,0-15,0 °dH
Zuurtegraad
5,5-7,5 pH
Plaats
bodem
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Eierbarend