home > aquarium-vissen > poeciliidae > zwaarddrager

Zwaarddrager - Xiphophorus helleri

De Zwaardrager dankt zijn naam volledig aan het zwaard wat de mannen aan hun staart hebben zitten. Mannen kunnen onderling nog wel eens met elkaar vechten maar het gross van deze vissen is vredelievend (Zowel naar elkaar als naar andere aquarium vissen). De vis is totaal niet lastig te houden.

Kweken met Zwaarddrager

De kweek van deze vis is totaal niet lastig. Zet 1 man bij 2 vrouwen en het kweken zal beginnen. Het mannetje zal continu bezig zijn met voortplaten. Daarom is het verstandig de verhouding mannen op vrouwen ongeveer 1 op 2 3 te doen. Zodat de aandacht verdeeld kan worden tussen andere vrouwtjes.
Jongen zullen meteen vrij zwemmen en voor hun zelf zorgen. Zorg er voor dat jongen zich kunnen verschuilen tussen (drijf)planten zodat ze niet ten prooi vallen aan je andere vissen.

Voedsel voor Zwaarddrager

Deze vis, is net zoals alle andere levendbarende tandkarpers geen moeielijke gast in het aquarium. Alles wat in het bekkie past zal worden opgegeten. Je kunt deze vis prima houden op droogvoer, maar afwisseling met levende muggenlarven wordt zeer op prijs gesteld door de vis. Ook kan eigen kroost gezien worden als een lekkere maal.

Paspoort:
Familie
Lengte
12 cm
 
Benaming:
Wetenschappelijke
Xiphophorus helleri
Nederlandse
Zwaarddrager
 
In het wild:
Herkomst
Mexico, midden amerika
Werelddeel
Zuid-Amerika
 
In het aquarium:
Temperatuur
23 - 28 °c
Lengte aquarium
80 cm
Hardheid
1,6-2,0 °dH
Zuurtegraad
8,0-7,5 pH
Plaats
midden - boven
Moeilijkheids graad
beginner
 
Kweek:
Voortplanting
Levendbarend